Brzi antigenski testovi po povratku putnika s putovanja mogu biti učinkoviti jednako kao i karantena!

Region

Brzi antigenski testovi po povratku putnika s putovanja mogu biti jednako učinkoviti kao i karantena u zaustavljanju uvezenih slučajeva covida-19, prema novom istraživanju za koje se turistička industrija nada da će uvjeriti zemlje da otvore svoje granice tijekom ljeta.

Britanija trenutni brani sva inozemna putovanja, osim zbog posla, obrazovanja ili zdravstvenih razloga, a tu bi politiku trebala preispitati u travnju. Rast broja zaraženih koronavirusom u nekim europskim zemljama i upozorenja britanske vlade Britancima da ne uplaćuju putovanja izazvala su zabrinutost da bi se zabrana putovanja mogla produljiti.

Istraživanje koje su naručili vlasnik zrakoplovne tvrtke British Airways IAG, Virgin Atlantic i drugi utvrdilo je da je u smanjivanju broja uvezenih slučajeva covida-19 brzi antigenski test po povratku u zemlju jednako učinkovit kao i desetodnevna samoizolacija. Prošle godine britanska pravila o desetodnevnoj karanteni po povratku u zemlju za putnike iz većine zemalja smlavila su turističku industriju jer su odvratila ljude od putovanja.

Nakon godine ograničenja i minimalnog prihoda aviokompanija one se očajnički nadaju početku putovanja i kad se to dogodi žele da na popisu destinacija bude što je manji broj odredišta za koje je potrebno primjenjivati mjere karantene po povratku.

Rezultate istraživanja u četvrtak je objavila konzultantska tvrtka Oxera i Edge Health.

“Vjerujemo da se međunarodna putovanja mogu nastaviti sigurno uz pomoć postupnog ublažavanja potreba testiranja i ograničenja na granici uz procjenu rizika koja se temelji na znanosti”, kazao je izvršni direktor Virgin Atlantica Shai Weiss.

Za rizičnije zemlje višekratno testiranje moglo bi biti alternativa karantenama, prema istraživanju. (Fenix-magazin/IM/Hina/narodnjaci.net)