Da li kafa zaista može zaustaviti rast djece?

Zanimljivosti Zdravlje

Jedan od razloga zašto se kafa obično ne daje djeci može biti široko rasprostranjeno vjerovanje da napitak sa kofeinom može zaustaviti rast djece. Da li u tome ima istine?

Odgovor je odlučno „ne“: Nema dokaza da kafa ili kofein zaustavljaju rast i razvoj djeteta.

Umjesto toga, rastom osobe u velikoj mjeri upravljaju drugi faktori. Na primjer, smatra se da su stotine do sada identifikovanih gena odgovorne za približno 16 posto rasta osobe. Opšte zdravlje djeteta takođe ima važnu ulogu. Na primjer, ponovljena infekcija tokom najranijeg djetinjstva može da uspori rast kostiju, kao što pokazuju brojne različite studije.

Koliko djete ima pristup važnim prehrambenim potrebama, poput mlijeka, tokom ranih godina također utiče na visinu, kao i majčina ishrana tokom trudnoće, prema istraživanju objavljenom u časopisu „Nutrition Research Reviews.

Zašto neki ljudi i dalje vjeruju da kafa može zaustaviti rast djeteta?

Niko zapravo ne zna, ali postoji nekoliko teorija. Osamdesetih godina prošlog vijeka, nekoliko studija ukazivalo je na to da osobe koje redovno konzumiraju kafu imaju povećan rizik od osteoporoze, jer kofein može da dovede do povećanog izlučivanja kalcijuma, iako je efekat bio mali, prenosi Science Alert.

Ako je kofein sposoban da oslabi kosti, onda je moguće da bi veće konzumiranje u djetinjstvu dovela do nižeg rasta. Međutim, ispostavilo se da je u igri još jedna promjenjiva: osobe koje piju kafu takođe imaju tendenciju da konzumiraju manje mlijeka, glavnog izvora kalcijuma. Drugim riječima, problem vjerovatno nije bila kafa, već nedovoljni unos kalcijuma.

Kasnija istraživanja nisu pronašla vezu između osteoporoze i konzumiranja kafe, navodi „Harvard Health Publishing“. Druga ideja je da su mnoga istraživanja povezivala konzumiranje kofeina i sa pozitivnim i sa negativnim efektima na zdravlje, što samo doprinosi zabuni.

„Bilo je toliko epidemioloških studija kafe, koje ukazuju na štetu ili korist, da je postalo zbunjujuće“, rekao je naučnik Mark Pendergast, autor knjige „Neobična osnova: istorija kafe i kako je transformisala naš svijet“.

Druga teorija, koju favorizuje Dvejn Melor, dijetetičar sa Univerziteta Aston u Velikoj Britaniji, glasi da mit potiče iz preporuke da trudnice ograničavaju konzumiranje kofeina jer su neka istraživanja izlaganje fetusa kofeinu povezala sa većim rizikom od spontanog pobačaja.

Međutim, ove studije su imale ograničenja. Dokazi trenutno nisu konačni, pa zdravstvene grupe kao što je Svjetska zdravstvena organizacija sada savjetuju trudnicama da ograniče, ali ne nužno i potpuno izbjegavaju, konzumiranje kofeina kako bi smanjile mogući rizik od spontanog pobačaja i male porođajne težine kod novorođenčadi.

Dakle, nauka je jasna: kafa ne zaustavlja rast djece.

„Slaba kafa, poput bijele kafe vjerovatno nije veliki problem kao što su to gazirani napici koji imaju bitnu ulogu u stvaranju karijesa“, rekao je Melor za Live Science i dodao:

„Sigurno djetetu ne biste dali jaku kafu, zaista bih bio više zabrinut za slatka pića, kakvi su sokovi“.

Ali Melor ne savjetuje ni svakodnevno davanje manjih količina kafe djeci, iz drugog razloga – kofein može da prouzrokuje povećanu anksioznost, visok krvni pritisak i refluks kiseline, a takođe može da ometa i san, navodi „Johns Hopkins Medicine“.

Kofein iz kafe takođe može da izazove ove probleme i kod odraslih. Ali djeca imaju manja tijela, pa iste količine kofeina mogu da imaju izraženije efekte na njih. Iz tog razloga, Američka akademija za pedijatriju preporučuje maloj djeci da se uzdrže, a adolescenti ograniče ispijanje kafe. (cazin.net/N1/narodnjaci.net)