Lockdown se produžava, evo do kada…

Region

Još uvijek nemamo veći broj otpusta nego prijema, velika je popunjenost bolnica, kazao je ministar zdravstva Haris Vranić obraćajući se Skupštini KS i predstavljajući aktuelnu epidemiološku situaciju. Istakao je da je posljednja tri dana smanjen broj novozaraženih u odnosu na broj testiranih.

On je najavio da će od danas početi testiranja i antigen testovima u Domu zdravlja KS.

“Ove mjere koje smo donijeli u KS na našu sreću da su nas i drugi slijedili, daju rezultate. Ne smije doći do opuštanja, treba pojačati nadzor nad mjerama, pridržavati se mjera. Krajem sedmice će zasjedati Krizni štab koji će razmatrati treba li produžiti ovaj lockdown još sedam dana. Ja mislim da će se to i desiti”, kazao je Vranić.

Vakcine koje su stigle iz Turske (kineske vakcine) još uvijek nisu prošle kontrolu Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, potvrdio je ministar.

“Sve je spremno za masovnu vakcinaciju u Sarajevu u dvorani Zetra, spiskovi su napravljeni. Mislim da neće biti reprezentativan broj vakcina koji će dobiti KS da bismo počeli sa masovnom imunizacijom”, kazao je Vranić. (narodnjaci.net/source.ba/Patria)