Nova misteriozna bolest pojavila se u Kanadi: Zahvata moždane ćelije i izaziva ozbiljne posljedice!

Region

Kod pacijenata oboljelih od misteriozne bolesti simptomi se razvijaju progresivno se pogoršavajući. Zvaničnici u Kanadi pokušavaju da nađu uzrok misteriozne bolesti mozga, koja nalikuje na Krojcfeld-Jakobovoj bolesti, a do sada je petoro ljudi umrlo od nepoznatog oboljenja.

Do sada su od misteriozne bolesti oboljele 43 osobe uz kanadskoj provinciji Nju Brunsvik. Iako je prvi slučaj zabilježen još 2015. godine, broj oboljelih raste iz godine u godinu, pa su tokom 2020. zabilježena 24 slučaja, a od početka ove godine šest.

Budući da ovo oboljenje podseća na Krojcfeld-Jakobovu bolest, teško neurodegenerativno oboljenje koje je smrtonosno, istraživanja su pokazala da nema dokaza da je ono u pitanju.

Krojcfeld-Jakobovu bolest uzrokuju prioni, vrsta proteina koja se nagomilava u mozgu i oštećuje nervne ćelije. Bolesti koje uzrokuju prioni mogu da pogode i ljude i životinje, a ponekad mogu da se preneseu na ljude preko mesa oboljelih životinja.

– Trenutno nema dokaza, čak ni naznake, iako su urađene tri autopsije, da je u pitanju prionska bolest. To je iznenađujuće – rekao je doktor Nil Kešmen, profesor na Univerzitetu Britanska Kolumbija za Si-Bi-Si.

Kod pacijenata oboljelih od misteriozne bolesti simptomi se razvijaju progresivno se pogoršavajući. Simptomi su neobjašnjivi bolovi, grčenje, pad kognitivnih sposobnosti, gubljenje mišićne mase, cvokotanje zuba, halucinacije…

Najveći broj slučajeva zabilježen je na Akadijskom poluostrvu, na sjeveroistoku provincije Nju Brunsvik, kao i u gradu Monktonu, na jugoistoku iste provincije. Veliki broj stručnjaka pokušava da ustanovi o čemu se radi, budući da postoji mogućnost da je u pitanju nova, do sada nepoznata bolest. Razmatra se i da li je u pitanju neko trovanje zbog zagađenja prirode ili sličnih uzročnika, prenosi “Srbija Danas“.(narodnjaci.net/haber.ba)