ŠEST SIGNALA KOJI JASNO UKAZUJU DA VAM SLIJEDI SRČANI UDAR!

Zdravlje

Srčani udar je sve češći uzrok smrti, zato dobro osluškujte šta vam tijelo poručuje. Prije svakog srčanog udara, tijelo nam šalje signale koje nikako ne smijemo da ignorišemo. Ukoliko ih shvatite ozbiljno i javite se na vrijeme ljekaru, ishod ne mora da bude fatalan.

Ovih šest znakova jasno ukazuju da vam se prikrada srčani udar:

Bol u leđima, ramenima, vratu, vilici i rukama – Bol može da se pojavi iznenada, da vas probudi tokom noći iz sna. Ovakav bol ne smijete da ignorišete.

Jak stomačni bol i mučnina – Često ovaj bol se tumači kao poremećaj metabolizma, pa kao takav i često zanemari. Ukoliko osjetite neopisivo jak pritisak u stomaku ili čak gorušicu, obavezno se javite ljekaru.

Hladan znoj – 0vo je čest problem kod žena. Međutim, ako vam se ranije nije dešavalo da imate nalete hladnog znoja, javite se ljekaru.

Vrtoglavica i kratak dah – Oni koji su doživjeli i preživjeli srčani udar, često kažu da im je ovaj simptom ostao u sjećanju, piše Stil.kurir.rs. Osjećaj kao da su pretrčali maraton i da ne mogu da dođu do daha.

Iznenadan umor – Za stanje pred srčani udar je karakteristična pojava iznenadnog umora.

Pritisak i bol u grudima – Ako vam lijeva strana grudi trne, osjećate veliki pritisak, bol i peckanje. Ako bol ne prođe u roku od nekoliko minuta, obavezno pozovite (narodnjaci.net/doktora.hayat.ba)