Osam znakova da se debljate zbog štitne žlijezde: Odmah provjerite simptome, broj 6 mnogi ne uzimaju za ozbiljno!

Osam znakova da se debljate zbog štitne žlijezde: Odmah provjerite simptome, broj 6 mnogi ne uzimaju za ozbiljno!

Ako ste nabacili nekoliko kilograma viška, to može biti zbog nezdravih navika u ishrani i nedovoljno fizičke aktivnosti, ali može biti i rezultat usporenog rada štitne žlijezde, koji se stručno naziva hipotireoza.

Kod ovog stanja, štitna žezda ne proizvodi dovoljno hormona koji su telu neophodni da bi pravilno funkcionisalo, što rezultira problemima sa metabolizmom.

Ovo mogu biti znakovi da patite od hipotireoze:

1. Stalno ste umorni

Teško se razbudite, čak i ako ste spavali sasvim dovoljno? Pospanost, stalni umor i nedostatak energije vezuju se za mnoga stanja, ali su i snažno povezani sa hipotireozom. U ovom slučaju, premalo tiroidnih hormona u krvotoku znači da ćelije ne dobijaju dovoljno “signala da se probude”, pa se osjećate iscrpljeno, piše Eat this.

Takođe, možete imati utisak da nemate snage za vježbanje, ali zapravo, povećavajući fizičku aktivnost, možete da smanjite osjećaj umora i podignete nivo energije.

2. Konstantan osjećaj bola u mišićima

Ako patite od bola u mišićima kojeg ne možete da se oslobodite kroz nekoliko dana, može biti riječ i problemu sa štitnom žlijezdom. Ova žlijezda luči hormone koji kontrolišu metabolizam, uključujući i način kako tijelo pretvara hranu u energiju. Manje hormona koji kontrolišu metabolizam znače i usporen metabolizam i problem sa sagorijevanjem energije, zbog čega se javlja bol u mišićima. Da biste se izborili s ovim problemom, možete raditi vježbe poput plivanja i pojačati unos hrane bogate omega 3 masnim kiselinama.

3. Stalno zaboravljate

Znate da je nešto trebalo da uradite danas, ali ne možete da se sjetite šta? Za to možete da okrivite loš san, stres, godine, ali i štitnu žlijezdu. Premalo tiroidnih hormona može biti uzrok zaboravnosti i loše memorije. Nedostatak tih hormona usporava sve, pa i neurološke funkcije.

4. Povišen holesterol

Iako se prvo pomisli na probleme sa srcem, povišen holesterol može biti znak problema sa štitnom žlijezdom.

5. Neraspoloženje, melanholija, depresija

Iako to nije primarni simptom, osjećaj izraženog nezadovoljstva i neraspoloženja može biti nus pojava hipotireoze. Dr Srinat objašnjava:

“Depresija može biti povezana i sa drugim simptomima hipotireoze poput umora, slabosti u mišićima, letargije i teškoća sa koncentracijom”.

6. Suha koža

Suha koža i svrab takođe mogu biti simptom hipotireoze. Promhena u strukturi i izgledu kože dolazi uslijed smanjene cirkulacije uzrokovane oslabljenom tiroidnom funkcijom. Smanjena cirkulacija može dovesti do toga da ćelije kože dobijaju samo jednu četvrtinu ili jednu petinu normalne količine krvi kojom se snabdijeva, zbgo čega lakše puca i stvaraju se bore.

7. Problemi sa varenjem

Kao što je već rečeno, usporen metabolizam usporava sve ostale funkcije, pa ni digestivni sistem nije izuzetak. Hipotireoza može dovesti do zatvora uslijed usporenih pokreta crijeva.

8. Stalno vam je hladno

Ako i na 15 stepeni nosite najdeblju zimsku jaknu, to može ukazivati na hipotireozu. Pacijenti sa ovim stanjem bore se da regulišu temperaturu svog tijela, jer to zapravo kontroliše štitna žlijezda. Manje energije, čiji je pad izazvan usporenim metabolizmom, znači i manje tjelesne toplote. haber.ba

Share this content:

You May Have Missed