Šaka ovog voća liječi cijelo tijelo! Ubija ćelije raka, poboljšava krvnu sliku i čisti jetru!

Zdravlje

Šaka ovog voća liječi cijelo tijelo! Ubija ćelije raka, poboljšava krvnu sliku i čisti jetru!

Zbog svojih nutritivnih vrednosti i kompleksnih sastojaka, kupine dobro djeluju na srce, metabolizam, smanjuju rizik od moždanog udara i dijabetesa.

Veoma su bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, visoke antioksidativne i nutritivne vrijednosti. Siromašne su kalorijma, ugljenim hidratima i mastima, što ih svrstava u sami vrh zdravih namirnica, veoma poželjnih u svakoj dijeti.

Kada je o ljekovitosti riječ, moćan su antioksidans, smanjuju stvaranje lošeg (LDL) holesterola, jačaju imunitet, krepe organizam, pomažu očuvanju kolagena i blago pročišćavaju crijeva. Pošto sadrži betaine, sok presnih divljih kupina podstiče pravilan rad ćelija jetre i štiti je, dok istovremeno, povoljno deluje na žučnu kesu i čisti žučne puteve.

Unoseći što više kupina, smanjujemo rizik od raznih bolesti srca. Galusna kiselina u kupinama je antivirusni antioksidans koji se koristi za lečenje psorijaze i hemoroida.

Ovo voće sadrži i kumarinsku kiselinu koja smanjuje rizik od raka želuca. Takođe, sadrži antocijan koji onemogućava rast i širenje tumorskih ćelija i tako pobeđuju u borbi protiv raka kože i raka pluća.

Kupine su bogate taninom koji zateže tkivo i sužava krvne sudove, pa samim tim su djelotvorne za zarastanje rana. Nekada se kupina, u tradicionalnoj medicini, služila kao oblog za rane.

Kupinovo vino, najbolji lijek za anemiju:

Kupinovo vino, bogato je vitaminima i drugim mineralima i ima veliku hranljivu vrijednost. Odavno je cijenjen i dokazan lijek u borbi protiv malokrvnosti.

Stručnjaci preporučuju da se za poboljšanje krvne slike mjesec dana pije decilitar kupinovog vina dnevno, pola sata prije jela. Osim gvožđa, ono sadrži i mnogo vitamina C i B, folnu kiselinu i pektin, pa poboljšava cirkulaciju, ubrzava rad crijeva, reguliše krvni pritisak, jača imunitet i otpornost organizma, pojačava apetit i pospješuje metabolizam, prenosi “Stvar ukusa“. haber.ba