KAKO SMRŠATI U ČETRDESETIM, A KAKO U PEDESETIM I ŠESDESETIM: Ovo su taktike za dobru liniju i zdravlje!

Zanimljivosti

KAKO SMRŠATI U ČETRDESETIM, A KAKO U PEDESETIM I ŠESDESETIM: Ovo su taktike za dobru liniju i zdravlje!

Kada je riječ o mršavljenju, opšte je poznato da se s godinama teže gube kilogrami, ipak, četrdesetogodišnjakinje mogu da iskuse hormonalni rolerkoster, sličan onome u pubertetu.

Zbog hormonalne fluktuacije i smanjenja količine estrogena dolazi do taloženja suvišnih masnih naslaga na području oko stomaka, ipak postoji način da se taj problem dovede u red, a neophodno je da se zna na koji način se najbolje gube kilogrami u četrdesetim, a na koji u pedesetim, šezdesetim i kasnije.

Gubljenje kilograma u četrdesetim godinama

Količine estrogena počinju brzo da rastu i padaju tokom menopauze, obično kada je žena u četrdesetim. Studija u časopisu “Exercise and Sport Sciences Review” otkrila je da je nizak estrogen povezan s gojaznošću i metaboličkom disfunkcijom, što može da poveća rizik od stanja poput dijabetesa tipa 2 i bolesti srca, navodi portal Miss7.

Štitna žlijezda, takođe, može da poremeti planove mršavljenja. Tiroksin (T4) je hormon koji upravlja štitnom žlijezdom, a njegova niska količina može da ukaže ​​na hipotireozu, koja se često dijagnostifikuje kod žena u četrdesetim, kaže doktor Nikolas Acajng, dodajući da T4 i trijodtironin (T3) pomažu u regulaciji metabolizma i potrošnje energije.

Zato je neophodno da provjerite svoje hormone, kako bi bili sigurni da neravnoteža ne sabotira vaše napore za mršavljenje.

Možete da se odlučite i za taktike upravljanja stresom i ograničavanja unosa prerađene hrane s visokim udjelom šećera, kako bi vam hormoni bili u ravnoteži. Izbjegavajte krajnosti, jer se vjerovatno niste ugojili u nekoliko nedelja, zato nemojte da pravite drastične promjene u pokušaju da sve to brzo izgubite.

Povećajte fizičku aktivnost i unos količine vode, jedite sporije i osluškujte signale sopstvenog tijela. Obratite pažnju i na mirise, ukuse i teksturu svakog zalogaja. Ne samo da će ovo da vam usmjeri pažnju na obrok i da pomogne u svjesnom jedenju već bi moglo i da vam pomogne u borbi protiv stresa.

Mršavljenje nakon pedesete

Nakon pedesete se dugoročni fizički problemi pojavljuju naizgled niotkuda – 78 odsto odraslih osoba starijih od 55 godina ima barem jedan, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC u SAD-u).

Mnoga hronična stanja, poput dijabetesa, mogu direktno da ometaju gubitak kilograma. Drugi, poput visokog krvnog pritiska, se često liječe lijekovima koji mogu da dovedu do gojaznosti.Usvajanje zdravijih navika može da smanji rizik od razvoja hroničnog stanja, da pomogne upravljanje postojećih teškoća i da ubrza gubitak kilograma.

Posjetite ljekara, ako imate hronično stanje, pitajte svog ljekara da li može to direktno ili nedirektno da ometa vaše napore za mršavljenje i saznajte šta možete da učinite kako bi riješili potencijalne probleme, možda promjenom lijekova ili mjenjanjem navika.

Pronađite novu vrstu vježbanja, pješačite više, plivajte ili trčite, pronađite grupu podrške.

Mršavljenje nakon šezdesete godine i kasnije

Do sada ste naučili mnogo toga o brizi o sebi, ali možete da osjetite posljedice nekih navika, kao što su decenije jo-jo dijeta koje mogu da kulminiraju poremećajima metabolizma zbog kojih je teško da se izgube kilogrami.

Vježbanje može da postane bolno zbog kostobolje, uz to u tim godinama mogu da se jave problemi sa spavanjem, prema studiji iz klinike za medicinu spavanja iz 2017. godine, navodi Miss7.Ovdje se obično događa začarani krug: nedostatak sna može da potkopa napore za mršavljenje, a prekomjerna tjelesna težina može da spriječi dobar san.

Radite vježbe koje nemaju štetan učinak na zglobove, vježbe snage, takođe, pomažu kod gustoće kostiju, tako da uz vježbanje možete da izbjegnete izbjegnete pošast osteoporoze. Između noćnog znojenja i povremenih slučajnih buđenja, žene u postmenopauzi učestalo imaju probleme sa spavanjem. Ako patite od poremećaja spavanja, potražite pomoć, pokušajte da se pridržavate rasporeda spavanja u kojem izbjegavate velike obroke i elektroniku dva do tri sata prije odlaska u krevet kao i određenog vremena odlaska na spavanje. (novi.ba)