EVO KAKO DA SE RIJEŠITE OSA POTPUNO PRIRODNO: Otjerat ćete ih od vaše kuće BEZ HEMIKALIJA

Zanimljivosti

EVO KAKO DA SE RIJEŠITE OSA POTPUNO PRIRODNO: Otjerat ćete ih od vaše kuće BEZ HEMIKALIJA

Kada su ose u pitanju, sa njima nikako ne želite da imate posla kada su “ljute” jer tada postaju opasne po okolinu.

Umjesto da koristite razne hemijske preparate koji ne garantuju uspjeh, predlažemo vam nekoliko prirodnih i jednostavnih načina da riješite problem sa osama.

Mirisne biljke ili eterična ulja

Mjesta gdje se ose “okupljaju” poprskajte mješavinom vode i ulja od nane u razmjeri 1: 5, i to prsnite u vazduh, a ne direktno na površinu. Nana u saksiji će takođe otjerati ove insekte. Pomažu i citronela, majčina dušica, karanfilić i geranijum. Možete koristiti svijeće sa mirisom ovih biljaka ili aroma lampe za eterična ulja.

Pokrijte i uklonite hranu

Ose se okupljaju kako bi jele, pa je jedan od načina da se spreči njihovo pojavljivanje jeste da prekrijete i sklonite hranu u frižider ili ostavu. Nakon jela, odmah uklonite prazne tanjire sa stola i ostatke hrane bacite u đubre. Kante za smeće držite dalje od mesta gde sedite ili odmarate i obavezno spustite poklopac.

Napravite zamku

Odsijecite vrh plastične boce koja je zatvorena čepom, okrenite je naopako nalik zatvorenom lijevku. Podmažite unutrašnje stranice lijevka uljem kako ose ne bi mogle da se popnu kada jednom upadnu u zamku.

U sredinu stavite mamac, poput mesa ili slatkiša. Objesite zamku na drvo ili ogradu dalje od mjesta gdje boravite. novi.ba