KAKO DA ZALIVATE CVIJEĆE TOKOM LJETNIH MJESECI: Ovo je najbolja metoda

KAKO DA ZALIVATE CVIJEĆE TOKOM LJETNIH MJESECI: Ovo je najbolja metoda

Jednom kada počnete da se pridržavate ovih savjeta, biljke vam više neće propadati

Zalivanje biljaka čini se jednostavno, ali s tim se mnogi koji njeguju cvijeće muče. Zbog toga postoje mnoga pravila, kojih se treba tačno pridržavati i koja određuju kada, koliko često i kojom količinom vode treba zalivati biljku.

Jednom kada počnete da se pridržavate ovih saveta, biljke vam više neće propadati. Posebnu pažnju im posvetite u toku ljeta, velikih vrućina i sušnih perioda, jer mnoge biljke ne mogu da prežive bez veće količine vode.

1. Vodite računa o temperaturi vode

Voda sobne temeprature bolja je od tople ili hladne. I topla i hladna voda mogu da oštete biljke i zato je najbolje da napunite veći sud ili kantu za zalivenja i uvijek vodu imate spremnu.

2. Pratite znakove prirode

Nije svakoj biljci potrebna ista količina vode, pa pratite znakove iz prirode koliko zalivanja traži vaša biljka. Važno je da znate i iz kog podnevlja koja biljka potiče, jer je to dobar pokazatelj za zalivanje.

3. Vodite računa o tajmingu

Zalivanje ujutru je poželjnije nego uveče. Tako biljke imaju prilike da se suše i voda brže isparava u toku dana kada su temeprature više.

4. Obratite pažnju i na ostale faktore

Ukoliko je tlo suho, listovi počinju da žute, pa je biljci možda potrebno više vode. Ako vode ne poboljša stvar, treba prilagoditi temepraturu ili nivo svjetlosti koju biljka dobija. Za balkonsko cvijeće to znači premještanje u polusjenovito mjesto.

5. Veliki zahtjevi

Proljetno-ljetnja suša nije uvek vidljiva oku, a može da izazove veliku štetu biljkama. To je vrijeme kada biljke najviše rastu, razvijaju se korijenje i lsitovi, otvaraju se cvjetovi. I tada je biljkama potrebno najviše vode.

6. Najbolja metoda

U cvjetnim baštama je, ukoliko nemate sistem za navodnjavanje, najbolje da pustite vodu da teče u tlo i da se dobro natopi.

Zalivanje crevom dobro je samo ukoliko cvijeće polivate tik uz korijen. Nikada vodu ne sipajte po lišću, jer cvijeće to ne voli. (Telegraf.rs)

Share this content:

You May Have Missed