OVO SU NAJČEŠĆI RAZLOZI ZBOG KOJIH OPADA KOSA: Evo kako da riješite problem

Zdravlje

OVO SU NAJČEŠĆI RAZLOZI ZBOG KOJIH OPADA KOSA: Evo kako da riješite problem

Gubitak kose jednako pogađa muškarce i žene, a svako opadanje kose u većem stepenu naziva se alopecija. Neki tipovi ćelavosti mogu nastati i zbog alopecia areata, autoimunog poremećaja.

Uzroci opadanja kose

Uzrok opadanja kose mogu biti i genetske predispozicije, zatim uzimanje određenih lekova, previše vitamina A ili nedovoljno proteina, posljedica hormonalne neravnoteže, nedostatka gvožđa, nepravilnog rada štitne žlezde, iznenadnog gubitka kilograma, ali i nedostatka vitamina B12.

Ostali faktori koji doprinose dodatnom opadanju kose kod žena su loše balansirane dijete, hirurške intervencije, jake infekcije sa visokom temperaturom, autoimmune bolesti (lupus, reumatoidni artritis), kožne bolesti (psorijaza, seboroični dermatitis) i određeni lijekovi poput betablokatora, antidepresiva, antiinflamatornih lijekova ili kontraceptivnih pilula.

Takođe, jedan od uzročnika je i stres, koji direktno utiče na opadanje kose.

Kako spriječiti opadanje kose:

Kada je reč o lečenju ovog problema, stručnjaci savetuju da unosom određenih namirnica spriječite opadanje kose.

To su namirnice bogate gvožđem, cinkom i biotinom (spanać, kelj, tofu, pasulj, crveno meso), kao i povećan unos proteina. Najbolji izvori proteina su riba, piletina, mlijeko, jaja, jogurt, orašasti plodovi i soja.

Savjetuje se i da običan šampon za kosu, koji isušuje vlasi, zamijenite šamponom bez sulfata, s obzirom na to da su oni nježniji za kosu.

Ako vam je dlaka tanka, obavezno nakon šamponiranja nanosite regenerator. Ovaj jednostavan korak može da vam spasi kosu, s obzirom na to da se nakon nanošenja regeneratora kosa lakše raščešljava, a samim tim se i manje kida. Izvor: Lepa&Srećna