ZNAK OPASNO VISOKOG HOLESTEROLA MOŽE DA SE VIDI NA NOGAMA: Obratite pažnju na prste, dvije stvari vas upozoravaju!

Zdravlje

ZNAK OPASNO VISOKOG HOLESTEROLA MOŽE DA SE VIDI NA NOGAMA: Obratite pažnju na prste, dvije stvari vas upozoravaju!

Visok holesterol je problem sa kojim se suočava sve više ljudi, a glavni uzroci su konzumiranje masne hrane, nedovoljno fizičke aktivnosti, gojaznost, pušenje i konzumiranje al*ohola, ali i nešto genetike.

Uglavnom ne postoje neki očigledni i vidljivi znaci koji ukazuju na visoko holesterol, a test iz krvi je jedini siguran način da se provjeri nivo holesterola. Međutim, u slučajevima kada je holesterol opasno visok, mogu se javiti neki znaci upozorenja na tijelu.

Na primjer, neobične promene na nožnim prstima mogu da budu rani znak upozorenja na visok holesterol. Kardiolog dr Sami Firuzi kaže da lomljivi ili nokti na nogama koji veoma sporo rastu mogu da ukažu na visok holesterol.

Ova dva simptoma javljaju se zbog visokog nivoa holesterola u krvi, što može da izazove bolest perifernih arterija – to je bolest krvnih sudova koji su smješteni izvan srca i mozga.

“Mnogi ljudi imaju bolest perifernih arterija bez simptoma. Međutim, kod nekih se javljaju bolovi u nogama kada hodaju, koji obično nestaju nakon nekoliko minuta odmora. Trebalo bi da odete kod ljekara ukoliko vam se javlja bol u nogama dok vježbate”, poručuju stručnjaci.

Dobra vijest je da postoje načini da se povišen holesterol vrati u normalu, a jedna od ključnih stvari je tu ishrana, kao i povećanje fizičke aktivnosti. Najvažnije je smanjiti unos masne hrane, a posebno one koja sadrži zasićene masti – kobasice, masno meso, puter, mast, tvrdi i masni sirevi, slatkiši… novi.ba/MONDO