Šta se dešava u tijelu ako PIJETE KAFU NA PRAZAN STOMAK? Čuvena doktorica upozorila na 3 najčešće greške – koštaju nas zdravlja!

Zdravlje

Šta se dešava u tijelu ako PIJETE KAFU NA PRAZAN STOMAK? Čuvena doktorica upozorila na 3 najčešće greške – koštaju nas zdravlja!

Tijelu je potrebno vreme da se razbudi i pokrene nakon buđenja, što znači da neke stvari ne bi trebalo raditi odmah nakon spavanja, tvrdi Mirijam Stopard, čuvena engleska doktorka, TV voditeljka i kolumnistkinja. Kako savetuje, ne bi trebalo da vježbamo nakon buđenja, jer je tijelo dehidrirano i tkiva ne mogu da se istežu na pravi način.

Kafa na prazan stomak? Nije dobra ideja!

Naime, njime se samo preopterećuje metabolizam i podiže nivo šećera u krvi. To je zato što metabolizam, koji reguliše insulin, još nije u potpunosti funkcionalan. Takođe, ona savetuje i izbegavanje kafe, jer šoljica ovog napitka na prazan želudac zapravo smanjuje sposobnost metabolizma za kontrolu šećera u krvi, ali i daje osećaj sitosti zbog kojeg ne unosimo dovoljno hranljivih namirnica za doručak.

Istraživači sa univerziteta Bat veruju da bi ove nove informacije o kafi mogle da ukazuju na dugotrajne zdravstvene posledice. Naime, u svom istraživanju otkrili su da ovaj crni napitak kada se pije pre doručka, smanjuje kontrolu šećera u krvi za oko 50 odsto. Stoga je važno, upozoravaju istraživači, uvek nešto pojesti pre nego što se konzumira kafa.

Doktorka Stopard preporučuje da to bude mali, ali vrlo hranljiv doručak, kao što su ovsene pahuljice, kaše, jogurt ili tost s avokadom. (novi.ba)