Na popularnoj plaži u Hrvatskoj zabranjeno donijeti sok, sendvič ili ležaljku?

Na popularnoj plaži u Hrvatskoj zabranjeno donijeti sok, sendvič ili ležaljku?

Smiju li koncesionari plaža braniti kupačima da na tu plažu donesu svoj sendvič ili sok, svoju ležaljku i suncobran…? Naravno da ne smiju. I po tom pitanju se ništa nije promijenilo, potvrdili su Slobodnoj Dalmaciji iz Splitsko-dalmatinske županije.

Naime, uz brojne negativne komentare, internetom se danas širi fotografija table s takvim zabranama. Na Redditu je objavljena uz pitanje: Kako je ovo dozvoljeno?

Navodi se da je koncesionar društvo Hoteli Makarska i da se tabla odnosi na pravila ponašanja na plaži, popularnoj destinaciji za građane BiH, ispod čega slijedi popis svega što nije dozvoljeno, nabrojano na hrvatskom i engleskom jeziku.

Brojni komentari ne čude jer građani imaju loša iskustva s uzurpiranjem pomorskog dobra, kao što je primjer uvale Vruja. Jer pomorsko dobro je javno dobro i to građanima nitko ne može oduzeti.

Fotografiju i upit o zabranama SD je poslala Upravi kompanije “Imperial Riviera” kojoj u se Hoteli Makarska pripojili 2019. godine, te kontaktirali odnose s javnošću Valamara čije odgovore još čeka.

U međuvremenu, Matea Dorčić, pročelnica županijskog Upravnog odjela za turizam i pomorstvo, kazala je:

“Uvidom u dostavljenu fotografiju utvrdili smo kako info tabla kao koncesionara navodi društvo Hoteli Makarska. U listopadu 2020. godine izmijenjena je Odluka o davanju koncesije te je koncesionar društvo Imperial Riviera. Očito se radi o tabli postavljenoj od strane prijašnjeg društva, koja iz nama nepoznatih razloga nije uklonjena. Odmah po zaprimanju ove fotografije zatražili smo žurno uklanjanje table od društva Imperial Riviera. Prema informacijama kojim raspolažemo uklanjanje je u tijeku”.

Pročelnica Dorčić kaže da je jasno kako odredbe kojim se zabranjuje vlastiti sendvič, sok ili ležaljka na plaži nisu u skladu s Odlukom o davanju koncesije, kao ni pozitivnim propisima Republike Hrvatske.

“Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije stoji na raspolaganju građanima na web portalu ‘Pomorsko je dobro’ putem kojega se mogu prijaviti oblici potencijalnih devastacija i uzurpacija na pomorskom dobru, kao i potencijalno kršenje odredbi Odluka o davanju s ciljem brze reakcije prema koncesionaru”, naglasila je. prneosi “N1“. haber.ba

 

Share this content:

You May Have Missed