UPOZORENJE STRUČNJAKA! ZAŠTO JE OPASNO KUPATI SE SA UPALJENIM BOJLEROM: Postoji 1 zvuk koji može da ukaže na kvar!

Zanimljivosti

UPOZORENJE STRUČNJAKA! ZAŠTO JE OPASNO KUPATI SE SA UPALJENIM BOJLEROM: Postoji 1 zvuk koji može da ukaže na kvar!

Bojler je uređaj koji mora redovno da se kontroliše, bez obzira na to da li je nedavno kupljen ili ima dosta godina. Svjedoci smo da je u posljednje vrijeme sve više nesreća izazvano eksplozijom bojlera ili strujnim udarom prilikom kupanja ili tuširanja. U okolini Užica muškarac i žena jučer su pronađeni mrtvi; utvrđeno je da su stradali od strujnog udara zbog neispravnog bojlera.

Iako ne postoji način koji pruža garantovanu zaštitu od struje i problema sa neispravnim bojlerom, redovna provjera ispravnosti instalacija i uređaja mogu smanjiti rizik. Mnogi ljudi poslije kupovine i ugradnje bojlera zanemaruju njegovo održavanje. Međutim, stručnjaci tvrde da je neophodno redovno pregledati ventile i prekidače, i provjeravati da li se voda grije na ispravan način.

NEISPRAVNO GRIJANJE VODE – Iako je ključno da pregled obavi stručnjak, postoji jedan zvuk koji može da ukaže na kvar. Ako se voda u bojleru nekontrolisano grije, to se može prepoznati po zujanju i ključanju vode koje se čuje iz bojlera. Prvo što u tom slučaju treba da uradite jeste da prekinete dovod struje.

STRUJNI UDAR – Stručnjaci tvrde da do strujnog udara može doći ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje. Također može da se desi da pregori grijač, a unutar bojlera ostaje samo žica koja grije vodu. Kod starih instalacija bojler se nađe pod naponom, sklopka ne može da “iskoči”, a kao jedini provodnik struje ostaje upravo čovjek koji se u tom momentu nalazi u kadi, objašnjavaju električari.

Opasnost se, kažu stručnjaci, može anulirati proverom”Fidove sklopke”: Ona je ugrađena na svako električno brojilo u kući, ali ne bi bio loše s vremena na vrijeme da provjerite njenu ispravnost. Ako je “Fidova sklopka” ispravna, opasnost je svedena na minimum. Zato je izuzetno važno isključiti bojler tokom korištenja tople vode.

EKSPLOZIJA – Bojler eksplodira usled neispravnosti. Onaj koji je ispravan i pravilno održavan neće eksplodirati. Bojler ima tri vrste zaštite. Tek kada sve tri vrste zaštite otkažu dolazi do uništenja bojlera koji u tom trenutku predstavlja veliku opasnost, piše Telegraf.rs.

– Također važno je da bojler ne radi neprekidno, već da se upali samo po potrebi i obavezno isključi prije nego što odete na tuširanje ili kupanje, objasnio je Arsen Petrović, inžinjer elektrotehnike i serviser bojlera. /Izvor: novi.ba/