9 POSLJEDICA TOPLOTNOG UDARA: Da biste izbjegli kolaps zbog vrućine, ispoštujte 3 važna pravila

Zdravlje

9 POSLJEDICA TOPLOTNOG UDARA: Da biste izbjegli kolaps zbog vrućine, ispoštujte 3 važna pravila

Vrućina može da ostavi velike posledice na naše zdravlje. Toplotni talas Lucifer donosi temperature preko 40 stepeni Celzijusa.

Evo kako toplota utiče na tijelo:

1. Otežano disanje, nadražajni kašalj i bronhospazam. U opasnosti su asmatičari i djeca.

2. Krvni sudovi se šire, pritisak se spušta

3. Zbog dehidracije dolazi do lokalne tromboze

4. Noge otiču, tečnost se zdržava u donjim ekstremitetima

5. Infarkt usled promene spoljne temperature

6. UV zračenje može da izazove opekotine kože, rak kože i prebrzo starenje

7. Zbog prevelikog izlaganja očiju UV zračenju može se stvoriti mrena.

8. Manjak tečnosti, a ubrzan rad bubrega može stvoriti kamen u bubregu.

9. Znojenje usljed visoke temperature može promeniti srčani ritam i uzrokovati dehidraciju i grčeve.

Toplotni udar

Toplotni udar je iznenadni kolaps organizma, a nastaje zbog često naglog, prekomjernog povišenja tjelesne temperature i nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama. Posljednjih decenija uočava se trend konstantnog porasta temperature u ljetnjem periodu što utiče na zdravstveno stanje sveukupnog stanovništva.

Pravovremene mjere mogu smanjiti broj oboljelih i umrlih od vrućina, što znači da treba biti spreman i ublažiti moguće negativne posljedice po zdravlje i odmah reagovati.

Kako da se ponašamo tokom velikih vrućina

Rashladite tijelo i pijte dovoljno tečnosti da vam boja urina bude svjetla. Pijte redovno negaziranu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju. Možete se samo osvježiti tako što ćete u ustima rastopite kockicu, dvije leda.

Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem limunade, i to odrasli svakih sat do 2, a deca svakih 15 do 20 minuta, po jedna do 2 kašičice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tečnosti, a ovo pogotovo važi za starije osobe koje slabije osjećaju žeđ.

Zaklon od sunca u periodu od 10 do 17 sati

Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, posebno djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s hroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.) Osobe koje rade na otvorenom, treba češće da se odmaraju, da se sklone u hlad i popiju jednu do jednu i po čašu vode svakih 30 minuta.

Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi. Druga mogućnost je da se zamotate u hladne mokre peškire ili čaršave, ili da se rashladite mokrim sunđerom, kupkom za noge… Djeci možete mokre peškire stavljati na noge i ruke, ukoliko nemate u kući rashladne uređaje.

Nosite laganu široku svjetlu odjeću od prirodnih materijala. Ako idete van kuće stavite šešir širokog oboda ili kapu i sunčane naočare, a korisna su zaštita od direktnog sunca i kišobrani i lepeza za rashlađivanje vazduha. Koristite laganu posteljinu, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela. Jedite češće male i što tečnije obroke – supe i lake čorbe. Izbjegavajte hranu prebogatu belančevinama. Ako ste u mogućnosti, pripremite mješano svježe voće, takozvane smutije, ili pravite laganu supu, da organizmu vratite izgubljene minerale, vitamine i elektrolite.

Skolinite se sa vrućine

Sklonite se u najhladniju prostoriju svog stana ili kuće, posebno noću. Ako stan ili kuću ne možete držati rashlađenim, provedite dva do tri sata dnevno u hladnom prostoru (npr. u nekom tržnom centru, kafiću, javnoj zgradi). Izbjegavajte izlazak iz kuće u najtoplijem dijelu dana. Izbjegavajte naporan fizički rad. Ako morate naporno da radite, činite to u najhladnije doba dana, što je ujutru između 4.00 i 7.00 sati i poslije 17.00 sati.

Potražite hladovinu kojom ćete da hodate po gradu. Ne ostavljajte djecu i životinje u parkiranom vozilu. Redovno koristite sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja. Naročitu brigu treba posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom SPF 50 i obući ih u laganu odjeću koja ih takođe štiti od UV zraka. Prilagodite svoje izlaganje sunčevom UV zračenju uvažavajući dnevne promijene vrijednosti UV indeksa. Ako vozite, izbjegavajte putovanja u najtoplijem dijelu dana. novi.ba