Koja bolest se krije iza STALNOG UMORA: AKO STALNO SPAVATE, A BUDITE SE JOŠ UMORNIJI, EVO O ČEMU SE RADI!

Zdravlje

Koja bolest se krije iza STALNOG UMORA: AKO STALNO SPAVATE, A BUDITE SE JOŠ UMORNIJI, EVO O ČEMU SE RADI!

Hronični umor pogađa sve, a ponekad nije dovoljno da normalizujete ishranu i da dovoljno spavate da biste se riješili umora

Hronični umor se ne pojavljuje odmah, već postepeno, dan za danom i nije lako utvrditi kako je tačno počeo. Zašto dolazi do ovog stanja i kako možemo da poboljšamo kvalitet života?

Glavni razlozi koji izazivaju ovo stanje su:

Zapaljenski procesi u tijelu (na primjer, tonzilitis, artritis, kolitis, karijes i drugi).
Stalni stres, uzrokuje iscrpljivanje nadbubrežnih žlijezda zbog redovnog nedostatka sna ili nervnog naprezanja.
Autoimune bolesti koje dovode do kvara štitne žlijezde. Nedostatak joda, cinka, vitamina D.
Dugotrajni unos lijekova.

Najčešće je hronični umor izazvan upalom, zbog čega se krvni sudovi tanje i smanjuje se broj ćelija imunološke odbrane koje sadrže antitijela koja djeluju na bobu sa patogenom. Ako se zapaljen proces ne liječi, tada se ćelije patogena šire po cijelom tijelu, čak i do mozga. Astrociti su specifične ćelije mozga, pobuđuju se na isti način kao i imune ćelije, ali nemaju izlaz i zato zaustavljaju sistem čišćenja mozga od toksičnih metaboličkih proizvoda, navodi Kurir.rs.

Epigenetske promjene u funkcijama proteina. Epigenetika se odnosi na nekoliko faktora okoline (spavanje, ishrana, vježbanje) koji utiču na funkcionisanje gena. A geni nisu samo nosioci nasljednih informacija, već i „grade“ cijeli organizam. Ako su geni stalno izloženi prekomjernom stresu, onda je malo vjerovatno da će biti moguće održati zdravlje. Zbog toga je pri najmanjoj sumnji na zapaljenje potrebno minimizirati uticaj agresivnih faktora okoline;

Mitohondrijska disfunkcija. Mitohondriji se nazivaju organele ćelija, zbog kojih tijelo proizvodi energiju. Veoma su osjetljivi na životnu sredinu i ako nešto ne ide po planu, onda se broj prenesenih elektrona smanjuje, a mi se osjećamo umorno. A ako problem pokušate da riješite uz pomoću kofeina i psihostimulanata, ne bi trebalo da vas iznenadi što se osjećate bespomoćno i umorno.

Hronična upala ne samo da izaziva osjećaj umora, već i doprinosi razvoju ateroskleroze. Svakog dana biramo da jedemo slatku / masnu hranu ili ne, spavamo ili radimo noću, vježbamo u teretani ili odlažemo trening. Naše stanje i zdravlje zavisi samo i isključivo od nas. (novi.ba)