SVRBE, PEKU I BOLE – MUČITE MUKU S HEMEROIDIMA: Evo kako da ih se riješite bez operacije

Zdravlje

SVRBE, PEKU I BOLE – MUČITE MUKU S HEMEROIDIMA: Evo kako da ih se riješite bez operacije

Opšte je poznato da unutrašnji hemoroidi manje bola nego spoljašnji, kao i to da izazivaju pojavu krvi u stolici. Ukoliko se formira krvni ugrušak na spoljnom hemoroidu, njegovo rastvaranje može da izazove svrab i višak kože. Uzročnici hemoroida su razni, ali najčešće su u pitanju nizak unos vlakana i tečnosti, hroničan zatvor, ali i trudnoća. Kako hemoroidi mogu da budu izrazito neprijatni, potrebno je svoju ishranu prilagoditi postojećem problemu i konzumirati namirnice koje ih neće iritirati, kao i one koje mogu da pomognu u tome da hemoroidi brže prođu.

Ovo su najbolje:

Mahunarke

Mahunarke poput graška, pasulja ili sočiva sadrže značajne količine vitamina, vlakana, proteina i mikroelemenata, koji su korisni kada postoji ovaj zdravstveni problem. Povećanje unosa vlakana može da omekša stolicu, čime se pritisak na hemoroide smanjuje prilikom pražnjenja crokeva. Prema stručnjacima, potrebno je 25g vlakana za žene i 38 g vlakana za muškarcer, na dnevnom nivou, ali statistika kaže da najveći broj ljudi unosi tek oko 15 grama, što je apsolutno nedovoljno. Kako biste unijeli veću količinu vlakana, samo zamijenite mesne namirnica, onima od mahunarki. Leblebije i pasulj su posebno bogati ovom materijom.

Integralne žitarice

Integralne žitarice sadrže sve hranljive delove jednog zrna žitarice. Bogate su folatima, proteinima, selenom i pomenutim vlaknima, i sadrže ih u većoj količini nego rafinisane, odnosno prerađene žitarice i proizvodi od njih. Namirnice od integralnih zrna mogu da pomognu u sprječavanju zatvora i da ublaže simptome hemoroida. Jedna šolja kuvanog integralnog ječma, na primjer, snabdjeva tijelo sa oko 6g vlakana. Umjesto bijelog hljeba i pirinča, savketuje se da konzumirate njihove integralne verzije. Možete koristiti i smeđi pirinač dugog zrna, divlji pirinač, ovsene pahuljice, kokice (kokane samo uz pomoć vazduha) i hladne instant integralne žitarice.

Voće i povrće

Nema potrebe previše govoriti o tome koliko su ovi darovi prirode zdravi. Vrhunski su izvori antioksidanasa, kao što su vitamin C i beta-karoten, koji jačaju imuni sistem. Kao dragoceni izvori tečnosti i vlakana, voće i povrće može da doprinese smirivanju simptoma hemoroida. Brokoli, kupus i kuivana šargarepa, spadaju u povrće koje je izuzetno bogato vlaknima.

Savjetuje se da, umjesto sokova, konzumirate takozvane hidratacione plodove. To su različite bobice, agrumi, paradajz, krastavac, dinja i celer. Čorba od povrća je takođe i dobar izvor vlakana. Simptome hemoroida može da ublaži i dovoljna količina tečnosti. Šest do osam čaša vode dnevno je preporučena količina, a pored vode, možete konzumirati i druga bezalkoholna pića. Mleko sa manjim procentom masnoće, biljni čaj ili svež voni frape, osim što mogu da vas osveže i okrepe, mogu da budu od koristi i kod problema sa hemoroidima.

Imajte u vidu i to da visoke temperature podrazumevaju i veću potrebu za tečnošću! novi.ba