GENIJALAN TRIK, EVO KAKO DA OČISTITE KLIMA UREĐAJ: Još jedna stvar je važna

Zanimljivosti

GENIJALAN TRIK, EVO KAKO DA OČISTITE KLIMA UREĐAJ: Još jedna stvar je važna

Ovih dana zuje i zvrndaju na sveopštu radost, a ne smijemo ni da pomislimo šta bi se desilo da zakažu. Zato ne bi bilo loše da na trenutak isključite klimu u kući i dobro operete filtere kako bi klima još bolje hladila, a i iz zdravstvenih razloga. Ako to niste još učinile, ispratite savjete članica najčitanijeg ženskog foruma Ana.rs.

Prvo isključite iz struje klima-uređaj. Potom skinite poklopac, to jest plastičnu masku koja se nalazi sa prednje strane uređaja. Kad je skinete, videćete filtere koje treba da očistite. Odstranite eventualne veće objekte s filtera, skinite ih i potopite u mlaku vodu, u koju možete da stavite i neko sredstvo za dezinfekciju. Isperite filtere i ostavite ih da se sasvim osuše.

Skinite i kadicu u kojoj se skuplja voda i dobro je operite. U njoj voda zna da se zadrži i po nekoliko nedelja dok ne ispari, što posebno pogoduje razmnožavanju mnogih bakterija. Važno je i da očistite isparivač unutrašnje jedinice, koji zagreva ili hladi vazduh. Dovoljno je da ga dezinfikujete posebnim sredstvom koje možete ga naći u pojedinim bolje snabdjevenim apotekama.

Dijelove koje ste oprali dobro osušite i vratite na mjesto. Ponovo montirajte poklopac unutrašnje jedinice i uključite klimu, ali vodite računa da, ma kako bilo vrelo, temperatura u stanu bude niža najviše sedam stepeni od spoljne. Još jedna stvar je važna. Pobrinite se da merdevine na koje se penjete da biste ovo uradili budu stabilne i da to ne radite na brzinu. Uostalom, više vremena bi vam oduzeo majstor, a o novcu da ne govorimo. (Žena Blic)