Đukanović o “srpskoj denacifikaciji Balkana”: Neodgovoran sam, izvinjavam se i Vučiću

Region

Đukanović o “srpskoj denacifikaciji Balkana”: Neodgovoran sam, izvinjavam se i Vučiću

Vladimir Đukanović, visoki funkcioner SNS-a i poslanik u Skupštini Srbije, je poručio da se šalio te izvinio predsjedniku Aleksandru Vučiću nakon što je njegova izjava o tome da će Srbija morati denacifikovati Balkan izazvala burne reakcije.

“Ja sam dužan kompletnoj javnosti da se ovdje izvinim. Ja sam danas bio strašno neodgovorna osoba, nažalost, eto prihvatam to. Napisao sam jedan tvit više u šali koji je izazvao nevjerovatnu lavinu. Napravio sam veliki problem Aleksandru Vučiću i svojoj zemlji zbog tog tvita, ali eto prihvatam svoju odgovornost”, pravdao se Đukanović.

Đukanović je na Twitter napisao kako mu se čini da će Srbija biti prinuđena da krene u denacifikaciju Balkana i da bi volio da griješi. Ova izjava je izazvala burne reakcije, jer je upravo to bio izgovor koji je Rusija iskoristila kada je 24. februara pokrenula vojnu agresiju na Ukrajinu.

Nakon toga, Đukanović je nastavio u nizu tvitova da brani svoje stajalište napisavši “Srbija svakome pomoći da istjera nacizam” i da svi trebaju biti sretni umjesto što se bune. Također, napisao je i da razumije komšije koji ne mogu da pobjegnu od historijske činjenice da su bili na strani nacista.

Ipak očito je da Đukanović kao i mnogi drugi politčki predstavnici u Srbiji posjeduju jedino mišljenje koje im Vučić podari, pa nije bio dovoljno hrabar da ostane pri svojim stanovištima iako su skandalozna. Izvor:Klix