Izetbegović: Rusija razara Ukrajinu, a Srbija razara na Balkanu

Region

Izetbegović: Rusija razara Ukrajinu, a Srbija razara na Balkanu

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, Izetbegović je ukazao na blokade i opstrukcije, a posebno na prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu od političkih struktura iz entiteta RS.

U tom kontekstu je naglasio ulogu Rusije i Srbije, naročito u kontekstu sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, regionu i Evropi.

“Da Rusija i Srbija hoće mir, imali bi ga sutradan. Rusija razara Ukrajinu. Srbija razara na Balkanu. Nema gdje nije napravila problem u proteklih 30 godina. Znamo šta je bilo u Bosni i Hercegovini i umjesto da spuste loptu, umjesto da plate odštetu i umjesto da se ponašaju na civiliziran način, oni su ponovo izvor problema. Da hoće mir i sebi i nama, imali bi ga već danas”, riječi su Bakira Izetbegovića.

Kada su u pitanju odnosi među probosanskim stranakama, Izetbegović je govorio o, kako je saopšteno na njegovom Facebook nalogu, strankama proizašlim iz SDA koje se udružuju sa građanskim strankama, ali ne u interesu Bosne i Hercegovine već isključivo protiv SDA.

“Mi smo uvijek pružali ruku i nikada nismo bili ti koji prave problem. Tako rade oni koji su odgovorni i koji su snažni. Mi se ne svetimo već vodimo računa o interesu našeg naroda, a interes naroda nije politička atomizacija”, izjavio je Izetbegović.

Građanske stranke, tvrdi on, nisu učinile ništa na pridobijanju podrške u sredinama u kojima vladaju SNSD i HDZBiH.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, Izetbegović je podsjetio na teške pregovore u proteklom periodu u kojima je učestvovala i međunarodna zajednica.

“Ovo što je tražio OHR i što je pokušao nametnuti pa smo ga zaustavili, mislim da nisu ni svjesni šta su mogli napraviti sa time, sa pragom od tri posto, brojem delegata neophodnih za predlaganje predsjednika FBiH i načinom izbora predsjednika i potpredsjednika. Navukli bi nam novu luđačku košulju”, ocijenio je Izetbegović.

Ustvrdio je, na kraju, kako ne postoji niti jedan problem u protekle tri decenije a da ga stranka koju predvodi nije riješila. novi.ba