Šef UN-a: Čovječanstvo je samo jedan korak udaljeno od nuklearnog uništenja

Region

Šef UN-a: Čovječanstvo je samo jedan korak udaljeno od nuklearnog uništenja

Glavni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres upozorio je da je “čovječanstvo samo jedan nesporazum, jednu pogrešnu procjenu udaljeno od nuklearnog uništenja”.

Guterres je, govoreći na početku konferencije zemalja članica sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja u New Yorku, rekao da je ovo “vrijeme nuklearne opasnosti kakva nije viđena od vrhunca hladnog rata”, ukazujući na rusku invaziju na Ukrajinu, prenosi Politico.

Pozvao je zemlje da “pojačaju i ponovo informišu” ugovor i pozvao ih da nastave raditi prema svijetu bez nuklearnog oružja jer je to “jedina garancija” da ono neće biti korišteno.

Konferencija se trebala održati prije dvije godine, ali je odgođena zbog pandemije koronavirusa. U pismu upućenom konferenciji, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da u nuklearnom ratu “ne može biti pobjednika” i da takav rat nikada ne treba ni započeti.

Ugovor je stupio na snagu 1970. kako bi se spriječilo širenje nuklearnog oružja i promicalo nuklearno razoružanje, kao i miroljubiva upotreba nuklearne energije. Otprilike 191 država potpisala je ugovor, uključujući pet nuklearnih država. novi.ba