PRSTI DRHTE, RUKE SE KOČE: Zašto nastaje Parkinsonova bolest i kako se liječi

Zdravlje

PRSTI DRHTE, RUKE SE KOČE: Zašto nastaje Parkinsonova bolest i kako se liječi

Kako nastaje Parkinsonova bolest, kako se liječi, zašto je važno da se rano otkrije… Lagano drhtanje jedne ruke i blaga ukočenost tijela obično su prvi simptomi Parkinsonove bolesti. Ovo oboljenje nastaje zbog ubrzanog odumiranja nervnih ćelija u mozgu. Veoma je važno što ranije postaviti pravu dijagnozu, jer ljekari smatraju da se ova bolest ne može izliječiti već samo zaliječiti.

Drugim riječima, Parkinsonova bolest se može donekle usporiti, što znači da bi pacijent duže imao manje problema i teškoća. Problem je u tome što prvi znaci oboljenja veoma liče na teškoće koje imaju mnogi stariji ljudi- držanje se mijenja, osoba izgleda kao da je blago pognuta naprijed.

Glas blago podrhtava, moguće je i da je govor utišan. Izraz lica se mijenja, jer su zahvaćeni i nervi koji kontrolišu mišiće lica. Javljaju se teškoće sa ravnotežom i koordinacijom pokreta, umor, zaboravnost, depresija. Svako je u riziku od Parkinsonove bolesti, ali neke studije pokazuju da češće obolijevaju muškarci nego žene. Drugi faktor rizika je starost – prvi simptomi se obično javljaju tek posle 60. godine. Samo pet do deset odsto obolelih je mlađe od 50 godina. U tim slučajevima, zapaža se da ima i mogućih naslijednih faktora.

Šta izaziva Parkinsonovu bolest

Nervne ćelije u dijelu mozga koji kontroliše pokrete proizvode dopamin – važnu hemijsku supstancu. Kada oni odumiru i dopamina bude manje, tada nastaju i nabrojane teškoće pri kretanju. Još nije poznat razlog odumiranja uvih neurona. Ljudi oboljeli od Parkinsonove bolesti gube i nervne završetke koji proizvode norepinefrin, a posledica su umor, poremećen krvni pritisak, usporen prolazak hrane kroz sistem za varenje.

Kako se liječi Parkinsonova bolest

Za sada ne postoji lijek koji može da potpuno izleči ovo oboljenje, ali postoje terapije koje olakšavaju tegobe. Tako se lijekovima može podići nivo dopamina u mozgu, kao i uticati na druge hemijske supstance koje on luči i pomoći da se simptomi vezani za kretanje smanje.

Neki od lijekova za Parkinsonovu bolest izazivaju i nuspojave kao što su mučnina, povraćanje i pad krvnog pritiska, pa se i za njih daju dodatni lijekovi.

Operativne terapije Parkinsonove bolesti

Za osobe koje pate od ovog oboljenja, a ne reaguju dobro na medikamente, ljekar može preporučiti i duboku stimulaciju mozga. To znači da se, tokom hiruške procedure, ubace elektrode u mozak, a zatim povežu sa malim električnim uređajem koji se ugradi u tijelo.

Oni bezbolno stimulišu različite dijelove mozga i mogu da doprinesu smanjivanju simptoma – drhtavice, usporenosti i ukočenosti. Izvor: Lepa&Srećna