Oštećeni vodovi nuklearke u Zaporižju. Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju

Region

Oštećeni vodovi nuklearke u Zaporižju. Rusija i Ukrajina se međusobno optužuju

RUSKA uprava okupiranog ukrajinskog grada Enerhodara objavila je da su električni vodovi u nuklearki Zaporižje presječeni ukrajinskim granatiranjem. U priopćenju objavljenom na Telegramu, ruska uprava je objavila da je na području nuklearke, kojom i dalje upravljaju ukrajinski tehničari, izbio požar i da je isključena struja potrebna za sigurno funkcioniranje nuklearke.

Ukrajina optužuje Rusiju za udare u blizini nuklearne elektrane. Ukrajinska državna tvrtka za nuklearnu energiju Energoatom objavila je da je Rusija granatirala elektranu, ali da ona i dalje radi i da nije detektirano ispuštanje radioaktivnosti. Objasnila je da je odlučeno da se jedan od reaktora isključi iz elektroenergetske mreže zbog štete na električnim vodovima koji povezuju elektranu s termoelektranom Zaporižja koja radi na fosilna goriva.

Ruska uprava drugačije je objasnila situaciju. Tvrdi da su dva električna voda prekinuta granatiranjem. Enerhodar i obližnja nuklearka pali su u ruske ruke početkom ožujka i još su blizu bojišnici.

Međusobne optužbe

Američki državni tajnik Antony Blinken optužio je u ponedjeljak Moskvu da koristi elektranu kao štit za svoje snage, a Ukrajina optužuje Rusiju da granatira njezine položaje s položaja u blizini nuklearke. Rusija optužuje ukrajinske snage da opetovano napadaju elektranu zapadnim streljivom. Reuters nije mogao provjeriti istinitost tih informacija.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvao je međunarodnu zajednicu da “hitno poduzme mjere da prisili Rusiju” da preda kontrolu nad nuklearkom Ukrajini. Glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekao je ovaj tjedan da su kontakti s elektranom “krhki” i zatražio pristup kako bi se utvrdilo predstavlja li opasnost.

“U izjavama ruske i ukrajinske strane postoje proturječja”, rekao je za švicarski list Tages-Anzeiger. “Dobivam informacije, spominjem je u svojim situacijskim izvješćima, ali nikako ne mogu utvrditi odgovara li to činjenicama”. novi.ba