PRVO UBIO DECU, PA POČEO DA REŠETA KOMŠIJE: Ovo je hronologija masakra na Cetinju, krvavi pir trajao 45 MINUTA!

Region

PRVO UBIO DECU, PA POČEO DA REŠETA KOMŠIJE: Ovo je hronologija masakra na Cetinju, krvavi pir trajao 45 MINUTA!

Cetinjanin Vuk Borilović juče je na Cetinju ubio 11 sugrađana, a ranio njih šest. Nadležni kažu da još utvrđuju zbog čega se Borilović (34) odlučio na taj “gnusan čin” i pozivaju na solidarnost sa porodicama žrtava. Telo napadača poslato je na obudkciju, a prve informacije govore da ga je ubio sugrađanin N.K. dok je bio opkoljen policijom, prenose Vijesti.me. Prethodno, Borilović je odbijao da se preda organima reda, iako je bio opkoljen. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave policije i Vrhovnog državnog tužilaštva pozvali su na suzdržanost, rekavši da će detalje kako je došlo do velike tragedije i kako je ubijen Borilović, saopštiti čim utvrde činjenice.

Ovo je hronologija:

Prema zvaničnim podacima, Borilović je oko 15.30 sati ušao u stan kod svojih podstanara i na vratima ubio jedanaestogodišnjeg M. potom njegovog tri godine mlađeg brata, a onda kroz prozor pucao i u njihovu majku – Natašu Pajović Martinović.

Nakon što ih je usmrtio, pozvao je njihovog oca i supruga Miloša Martinovića i rekao mu: “Pobio sam i tvoju i moju familiju”, tvrde sagovornici Vijesti iz Uprave policije. Ovo je možda druga najgnusnija stvar koju je svirepi ubica učinio. U narednih 45 minuta, u ukupno 80 metara razdaljine od njegove kuće, sejao je smrt, ubio je još sedam ljudi i ranio šestoro.

Pohod napadača trajao 45 minuta:

Nadležni su objasnili da je nakon ubistva Martinovića ušao u komšijsku kuću gde je ubio starije sugrađane – Danijelu i Dimitrija Drecuna i teško ranio njihovog unuka Aleksandra Drecuna (32). Na pragu te kuće ubio je i njihovog sina Rajka Drecuna (56), koji je potrčao ka kući kada je čuo pucnjavu. Treća jeziva činjenica je svirepost kojom je, bez oklevanja, lišavao komšije života.

Borilović je ubio i komšiju Milana Mitrovića (37), a potom i svog ujaka Gorana Đurišića (54), a onda je silazeći niz ulicu, usmrtio i komšinice Aleksandru (52) i Danijelu Radunović (51). Vijestima je rečeno da je Borilović, opasan sa dva redenika metaka i puškom u ruci, skrenuo ka kući komšije I.J. i pozivao ga da izađe napolje. Ranio je još četvoro komšija – Slavicu Zvicer, Filipa Đurkovića, Milevu Ramadanović i Darinku Čelebić, kao i policajca Ljubišu Maksimovića koji je pokušavao da ga savlada. Iz Kliničkog centra Crne Gore saopštili su sinoć da je troje ranjenih operisano i da su smešteni u Jedinici intenzivne njege.

Nadležni nisu saopštili detalje i motive zbog kojih se Borilović odlučio na svirepi čin. Direktor Uprave policije (UP) Zoran Brđanin, kasno sinoć saopštio je da je, prema za sada poznatim okolnostima, Borilović prve žrtve – Martinoviće, ubio oko 15.30 časova:

– Pucao je na porodicu čiji su članovi boravili u postorijama njegove kuće kao podstanari u naselju Medovina. On je, tom prilikom, upotrebom vatrenog oružja, lovačke puške, lišio života dvoje dece, jedno starosti osam, a drugo jedanaest godina i ranio njihovu majku koja je u medicinskoj ustanovi podlegla povredama. Potom je izašao i pucao iz istog vatrenog oružja na stanovnike ovog naselja, kojom prilikom je lišio života još sedam osoba, a ranio šest.

Objasnio je da je u razmeni vatre teško ranjen jedan policijski službenik.

– Za sada nije jasno što je potaklo V.B. na ovako gnusan čin, kojom prilikom je i sam lišen života. Naglašavam da se okolnosti celokupnog događaja, uključujući i lišenje života V.B. i dalje utvrđuju, a javnost će, posredstvom medija, biti obaveštena o svim detaljima. Želim i da izrazim nadu da više nikad nećemo svedočiti ovakvoj tragediji u Crnoj Gori – rekao je Brđanin, dodajući da saoseća sa porodicama stradalih i da se nada da će se povređeni brzo i uspešno oporaviti.

Vršiteljka dužnosti vrhovne državne tužiteljke Maja Jovanović saopštila je da se na Cetinju dogodila tragedija za čitavo društvo. “Izražavam najdublje saučešće porodicama nastradalih, svim Cetinjanima i građanima Crne Gore”, rekla je Jovanović.

Policajci koji su nakon prijavljene pucnjave došli na lice mesta nisu uspeli da priđu Boriloviću jer je taj Cetinjanin otvorio vatru na njih. Pucao je i u ekipu Hitne medicinske pomoći, onemogućavajući ih da ranjenim sugrađanima ukažu pomoć.

Prema informacijama sa lica mesta, svog ujaka ubio je dok je ovaj pokušavao da ga urazumi, govoreći mu “sada ću ti objasniti šta radim”. I to je četvrta jeziva činjenica koja svedoči o strahoti zločina. Ubica se jednako surovo poneo i prema svojim najbližima. Dok je policija razmjenjivala vatru sa Borilovićem i nakon što je ranio jednog od njih – Maksimovića, Borilovića je, navodno, iz pištolja pogodio sugrađanin N.K. koji je takođe pokušavao da ga nagovori da se preda.

Dežurna viša tužiteljka Andrijana Nastić sinoć je, nakon uviđaja, saopštila da je Borilovića ubio sugrađanin, ali nije otkrila njegov identitet. Prema Članu 11. Krivičnog zakonika, nije krivično djelo ono djelo koje je učinjeno u krajnjoj nuždi.

– Krajnja nužda postoji kad je delo učinjeno radi toga da učinilac otkloni od svog dobra ili dobra drugoga istovremenu ili neposredno predstojeću neskrivljenu opasnost koja se na drugi način nije mogla otkloniti, a pri tom učinjeno zlo nije veće od zla koje je pretilo”.

Solidarnost sa porodicama stradalih

Povodom tragedije su se oglasili svi visoki državni zvaničnici, brojni lideri političkih partija, ministri u vladi, vođe verskih zajednica, ambasadori, predstavnici međunarodnih organizacija…

– Duboko sam potrešen vešću o strašnoj tragediji na Cetinju. Izražavam najiskrenije saučešće unesrećenim porodicama, svima koji su izgubili svoje najmilije. Svi kao društvo moramo biti solidarni s njima u ovim teškim trenucima, rekao je predsednik države Milo Đukanović.

Događaj na Cetinju tragedija je koju Crna Gora ne pamti, rekao je premijer Dritan Abazović.

-Pozivam sve građane Crne Gore da mislima zajedno budemo uz porodice nevino stradalih žrtava, njihove rođake, prijatelje i sve građane Prestonice Cetinje, rekao je Abazović. Kurir.rs/Vijesti/Telegraf