SVIMA NAM SE DESILO, A EVO KADA TREBA DA SE ZABRINETE: Doktori otkrili zašto vam se tresu ruke, neki uzroci su OZBILJNI

Zdravlje

SVIMA NAM SE DESILO, A EVO KADA TREBA DA SE ZABRINETE: Doktori otkrili zašto vam se tresu ruke, neki uzroci su OZBILJNI

Stručnjaci otkrivaju razloge zašto vam se tresu ruke – neki su sasvim bezazleni, drugi veoma ozbiljni!

Gotovo da nema osobe koja bar jednom nije bila u situaciji da joj se tresu ruke. Ukoliko se to desi pred neki važan sastanak, jasno je da ćete to pripisati tremi, ali šta kada ruke počnu da se tresu bez razloga? Tremori, odnosno nevoljne mišićne kontrakcije dovode do toga da se ruke tresu. To može da se desi bilo kada i može da se dešava povremeno ili da bude konstantno, a evo koji su mogući razlozi.

Previše aktivna štitna žlezda

“Preaktivna štitna žlezda ubrzava ceo sistem, preterano stimulišući nervni sistem, neretko dovodeći do tremora u rukama, koji može da bude da bude skoro neprimetan, ali i ozbiljan – kada ne možete da podignete šolju, a da ne prospete tečnost koja je unutra”, objašnjava dr Rut Hendford. Ukoliko primetite ovaj ili druge simptome, poput neobjašnjivog gubitka kilograma, ubrzanog rada srca, znojenja, nesanice ili anksioznosti, obratite se lekaru.

Previše kofeina

Kofein može da preterano stimuliše nervni sistem, izazivajući tremor.

“Iako svi imamo ono što je poznato kao fiziološki tremor, neprimetno podrhtavanje ekstremiteta, kada je nervni sistem preterano stimulisan drhtanje može da postane uočljivije. Međutim, ova vrsta drhtanja je povremena i ne traje dugo”, kaže farmaceut Abas Kanani. Ukoliko primetite da vam se ruke tresu nakon ispijanja čaja ili kafe, pokušajte da smanjite unos kofeina ili ga potpuno izbacite.

Stres

Farmaceut Kanani objašnjava da kada se oslobađaju hormoni stresa, raste krvni pritisak i srce brže radi. “To tera i mišiće da reaguju, dovodeći do privremenih tremora i drhtanja, koji se mogu ublažiti tehnikama disanja. Pokušajte da zadržite dah nekoliko sekundi, pa polako izdahnite”, savetuje.

Spavanje

Ukoliko duži vremenski period imate problem sa spavanjem, tj. ne spavate dovoljno, to može da utiče na neurološke reflekse i izazove drhtanje ruku. I u ovom slučaju je tremor privremen i proći će kada se odmorite.

Multipla skleroza

“Tremori usled multipla skleroze su uglavnom izazvani oštećenjima u malom mozgu i nervima koji vode do njega”, objašnjava dr Hendford. Ukoliko patite od ove bolesti i imate problem sa tremorima, doktor savetuje da se obratite lekaru kako bi vam preporučio terapiju.

Infarkt

Tremori su česti nakon infarkta, najčešće se javljaju u šakama ili rukama.

“Razlog tome su mali krvni sudovi u mozgu, koji se nalaze u regijama odgovornim za voljne mišićne kontrakcije. Drhtanje ruku koje je posledica ovoga ublavnom će samo nestati nakon šest meseci”, ističe dr Hendford.

Parkinsonova bolest

Oko 80 odsto ljudi obolelih od Parkinsonove bolesti ima tremore, a to je ponekad i prvi simptom ove bolesti. “Može da se javi dok odmarate, ali i kada nešto radite. Doktor može da vam prepiše lekove, ali i terapije koje pomažu”, kaže dr Hendford.

Kako da zaustavite tremore

Kada je reč o nemedicinski izazvanim tremorima, doktori savetuju da izbegavate kofein, alkohol i druge stimulante, da radite na oslobađanju stresa i držite se zdravih životnih navika. U svakom slučaju, ukoliko primećujete tremor, a niste sigurni koji je uzrok, ili uz to imate još neke simptome, obavezno se javite lekaru. (Novi.ba)