AKO VAM NOKTI LISTAJU – EVO ŠTA TREBATE ZNATI: Ovo nedostaje vašem organizmu

Zdravlje

AKO VAM NOKTI LISTAJU – EVO ŠTA TREBATE ZNATI: Ovo nedostaje vašem organizmu

Kada kosa počnje da se “tanji” i opada, nokti se listaju, a koža postaje suha i ispucala, to je obično znak da našem tijelu nedostaje neki nutrijent. I dok uzoci opadanja kose mogu biti raznorazni, u pozadini se neretko kriju i neke ozbiljnije bolesti, koža najčešće strada od neadekvatne nege, a šta je to što uzrokuje listanje noktiju?

“Nokti mogu da se listaju usled nedostatka silicijuma, selena, željeza, kalcijuma, magnezijuma, cinka, vitamina grupe B, C, E, D. U slučaju deficita željeza u organizmu, situacija može da se pogorša do distrofije nokatne ploče”, kažu stručnjaci i savetuju osobe koje imaju ovaj problem, da nikako ne pokušavaju da se sami liječe. Neadekvatan tretman može da dovede do uništavanjja nokatne ploče.

Ako uzrok ove pojave nije fizička povreda koja izaziva poremećaju u rastu nosta, najbolje je da se obratite dermatologu ili mikologu.

Kako “izliječiti” nokte?

Prvo je najbolje da date krv na analizu i utvrdite koji vam to mikroelement nedostaje. Za obnavljanje noktiju propisuju se kompleksi vitamina i minerala, ali je neophodno i napraviti izmene u ishrani, pojačati unos voća i povrća. Tek kada se povtazi optimala nivo ovih neophodnih hranljivih sastojaka u tijelu, nokat će moći da se zaliječi i oporavi.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)