OVO JE BILJKA KOJU SVAKA KUĆA TREBA DA IMA: Njena svojstva liječi mnoge bolesti

Zdravlje

OVO JE BILJKA KOJU SVAKA KUĆA TREBA DA IMA: Njena svojstva liječi mnoge bolesti

Svrstala se u red najvrijednijih ljekovitih biljaka, a u zimskim mjesecima je aktuelna jer pomaže kod suzbijanja prehlade. Njeno drugo svojstvo, koje su iskusile mnoge žene, bez obzira na redovne ljekarske kontrole konvencionalne medicine je da je hajdučka trava odličan saveznik u borbi protiv gotovo svih ženskih oboljenja.

Ima dugu historiju korišćenja u domaćoj medicini, pogotovo za rane, posjekotine i ogrebotine. Narod ju je koristio i kao lijek za prehladu. Primarne prednosti čaja od hajdučke trave leže u njegovoj sposobnosti da “otjera” i sprječi prehladu da se u potpunosti razvije, a u tom svojstvu koristila se vijekovima.

U narodnoj medicini hajdučka trava ima izuzetno značajnu ulogu u liječenju ženskih boljki kao što su neredovne menstruacije, nepredvidivi valunzi i druge tegobe koje prate menopauzu, ali i upala jajnika, mioma te drugih bolesti materice, uključujući i najteža oboljenja.

Ova biljka sadrži materije koje povoljno djeluju na sluzokožu želuca, pa se čaj preporučuje za bolji apetit, za ublažavanje i liječenje gastritisa, kolitisa i grčeva u želucu i crijevima. Kalijum kojim obiluje ova biljka podstiče rad bubrega, umiruje srce i ublažava simptome PMS-a.

Hajdučka trava djeluje blagotvorno i u kod različitih krvarenja – u želucu, crijevima, krvarenja nosa, iz hemoroida, iskašljavanja krvavog ispljuvka, a veoma je efikasna i kod angine pektoris, reume i reumatskih bolova, bolesti slezine, jetre, gušterače i kod žutice.Čaj djeluje i liječi ispucale ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kožne osipe.

Preparati od hajdučke trave

Čaj – Kašičicu hajdučke trave prelijte šoljom vrele vode, ostavite da stoji oko 10 minuta, a onda procijedite. Nemojte piti više od dvije šolje dnevno.

Ispucale ruke – Dvije kašike lista i cvijeta hajdučke trave kuhajte tri minute u 3 dl vode. Toplim čajem isperite ispucale ruke i osjetljive bradavice koje često muče dojilje.

Tinktura za probavu – Napunite bocu sjeckanim listovima i cvjetovima hajdučke trave, pa ih prelijte rakijom. Ostavite da stoji tri sedmice na suncu ili toplom mjestu, pa procijedite mješavinu. Pijte ujutro i uveče po jednu kašiku i vaši problemi s probavom će nestati.

Mast protiv hemoroida – Iste količine hajdučke trave i muške bokvice, oko 50 g svake biljke, pomiješajte sa 0,5 kg svinjske masti, pa lagano prokuhajte desetak minuta. Ostavite da stoji preko noći, ujutro još jednom zagrijte smjesu, procijedite i prelijte u teglice. Mast čuvajte na mračnom mjestu.

NAPOMENA: Sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe, a ne u svrhu pružanja medicinskih savjeta. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi s bilo kojim posebnim zdravstvenim problemom, stanjem ili prirodnim receptom. Izvor: stil.kurir.rs