“PARADAJZ GRIP” SE VRLO LAKO ŠIRI MEĐU DJECOM: A ovo su glavni simptomi

Region

“PARADAJZ GRIP” SE VRLO LAKO ŠIRI MEĐU DJECOM: A ovo su glavni simptomi

Dok se svijet suočava sa novim talasom korona virusa i bori se sa majmunskim boginjama i novim sojem hepatitisa, virusi su nastavili da se razvijaju dalje, prenosi “Express”.

Najnoviji virus koji se pojavio u Indiji nazvan je “paradajz grip” i mogao bi da bude najnovija verzija BRNU virusa poznatijeg kao virus usta, šake, stopala. Uglavnom se vezuje za decu do pet godina starosti, a časopis “Lancet“ piše da je u pitanju virusna infekcija koja nije opasna po život. Virus je ovako nazvan zbog velikih crvenih plikova koji se pojavljuju na tijelu poslije zaraze.

Djeca, pogotovo ona manjeg uzrasta, koja češće dodiruju nečiste površine i stavljaju ruke i prljave predmete u usta, pod većim su rizikom od zaraze jer se virus širi bliskim kontaktom.

Paradajz grip je veoma prenosiv i postoji opasnost da se i odrasli zaraze ukoliko se ovaj virus ne kontroliše. Najbolje rješenje za prevenciju je održavanje odgovarajuće higijene ruku i dezinfekcija okoline kao i sprječavanje da zaraženo dijete dijeli igračke i boravi sa drugom nezaraženom djecom.

Pored plikova po koži glavni simptomi na koje treba da obratite pažnju su visoka temperatura i bolovi, a osip podsjeća na aktuelni virus koji izaziva majmunske boginje. Pored toga, drugi simptomi mogu biti:

umor
mučnina
povraćanje
dijareja
groznicad
dehidratacija
oticanje zglobova
bolovi u tijelu
svi ostali simptomi karakteristični za grip

Za sada nema propisane terapije za liječenje ovog virusa, kao ni za liječenje BRNU virusa. Preporučuje se samo obaranje temperature ukoliko pređe 38,5 kao i mazanje plikova i osipa cinkovom mašću. (Telegraf.rs)