STALNO STE UMORNI, PRSTI SU VAM HLADNI KAO LED?: To Su Znaci Zdravstvenog PROBLEMA, Mnogi Ne Primijete Simptome Na Vrijeme

Zdravlje

STALNO STE UMORNI, PRSTI SU VAM HLADNI KAO LED?: To Su Znaci Zdravstvenog PROBLEMA, Mnogi Ne Primijete Simptome Na Vrijeme

Simptomi kao što su umor, glavobolja, hladni prsti ili stopala, mogu biti znaci anemije.

Da li ste često umorni, iako ste dovoljno spavali za svoje “standarde”? To može biti skriveni znak anemije, stanja koje podrazumijeva da tijelo nema dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca kako bi sprovodilo kiseonik kroz krv.

Simptomi anemije su:

Umor
Slabost
Vrtoglavica
Blijedilo kože
Glavobolja
Utrnulost ili “smrzavanje” stopala i šaka
Niska temperatura tijela
Kratak dah pri naporu

Ljudi koji imaju anemiju dobijaju manje kiseonika u krvi zbog čega srce mora jače da radi da bi upumpalo krv bogatu kiseonikom do organa. Zbog toga će se često javiti i simptomi kao što su aritmija i bolovi u grudima.

Od anemije nešto češće boluju žene, ali postoje i drugi faktori rizika kao što su hronične bolesti. Kada žene izgube veću količinu krvi tokom obilnog ciklusa, ili kada su trudne, mogu postati anemične. Neki oblici anemije su nasledni, dok drugima doprinosi i ishrana siromašna gvožđem, folatom ili vitaminom B12.

Bolesti digestivnog trakta kao što su Kronova bolest ili celijakija mogu da umanje apsorpciju gvožđa u organizmu, a biće dodatno umanjena ako jedete mlečne proizvode, hranu bogatu kalcijumom, da pijete kafu i čaj.

Folat ćete unijeti ako jedete namirnice životinjskog porijekla, ali i zeleno lisnato povrće, pasulj, grašak, voće… Važno je da tačan uzrok anemije utvrdi ljekar koji će odrediti da li je dovoljna suplementacija, ili je potrebna dodatna terapija kako bi se problem riješio. (novi.ba)