5 NAMIRNICA KOJE SU NAJBOLJE ZA MOZAK: Jedite ih češće jer su izvrsne za PAMĆENJE!

Zdravlje

5 NAMIRNICA KOJE SU NAJBOLJE ZA MOZAK: Jedite ih češće jer su izvrsne za PAMĆENJE!

Hrana koju jedemo utječe na zdravlje mozga, a postoje namirnice koje u svom sastavu imaju nutrijente koje stimuliraju funkcioniranje mozga, pamćenje, koncentraciju. Znanstvenici ističu da sljedećih 5 namirnica poboljšavaju analitičke i kognitivne sposobnosti mozga:

Orasi

Orašasti plodovi sadrže najkorisnije elemente u tragovima za naš mozak – zdrave masti. Prehrana bogata mononezasićenim masnim kiselinama pozitivno utječe na učenje i pamćenje. Ipak, ne pretjerujte, orašasti plodovi su visokokalorični. Preporučena dnevna doza je oko 13 g.

Crna čokolada

Odlična da nas razbudi i podigne šećer, crna čokolada poboljšava dotok krvi u mozak, smanjuje stres i dobro djeluje kad imate tremu. To je sve zbog serotonina, poboljšava raspoloženje i smanjuje anksioznost. Mnogi studenti znaju koliko je dobro pred ispit pojesti kockicu crne čokolade.

Losos

Ova riba je bogata omega-3 masnim kiselinama. Elementi u tragovima lososa omogućavaju neuronima da rade još efikasnije. Da bi se sačuvala kvaliteta hranljivih materija, preporučuje se konzumiranje lososa pripremljenog na žaru ili na pari.

Brokula

Izuzetno hranljivo povrće koje sadrži malo kalorija i masnoća. Uz vitamine A, C, E, B6, brokula je bogata folnom kiselinom, nužnom za rast, razvoj i održanje zdravlja mozga. Također, brokola je sjajna za borbu protiv upalnih procesa u organizmu.

Borovnice

Najbolje bobičasto voće za pamćenje. Potiče obnavljanje živčanih stanica – sadrže mangan, vitamine A, B, C i K. najbolje je da ih konzumirate svježe, ali možete ih upotrebiti i u sokovima, smoothiejima, voćnim salatama. Izvor: Sensa.story.hr