KADA PIJETE LIJEKOVE, OBAVEZNO ZAUZMITE OVAJ POLOŽAJ: Od položaja zavisi koliko vam lijekovi BRZO DJELUJU

Zdravlje

KADA PIJETE LIJEKOVE, OBAVEZNO ZAUZMITE OVAJ POLOŽAJ: Od položaja zavisi koliko vam lijekovi BRZO DJELUJU

Držanje i položaj tijela mogu da naprave ogromnu razliku u tome kako vaše tijelo apsorbuje tablete. Ustvari, određene poze mogu čak da odlože apsorpciju lijekova za više od sat vremena, stoji u novoj studiji objavljenoj u časopisu “Physics of Fluids”.

Naučnici sa Univerziteta Džons Hopkins koristili su kompjuterske modele zasnovane na magnetnoj rezonanci da bi otkrili kako na rastvaranje lijeka u želucu utiče položaj u kom se osoba nalazi. Tim je testirao četiri položaja: stajanje, ležanje na leđima, na lijevom boku i desnom boku.

Ispostavilo se da je uzimanje tableta dok ležite na desnoj strani daleko najbolja opcija, standardna pilula se rastvara za samo 10 minuta. Sljedeći položaj koji se pokazao kao efikasan je stajanje, bila su potrebna 23 minuta da se lijek rastvori, to je tek malo brže nego kad je osoba na leđima. Najsporije se apsorbovao kada osoba leži na lijevom boku, u tom slučaju je rastvaranje trajalo i do 100 minuta.

“Veliko je iznenađenje da položaj tijela ima toliko veliki uticaj na to koliko brzo će se tableta rastvoriti”, rekao je Rajat Mital, viši autor studije i stručnjak za dinamiku fluida u Džons Hopkinsu.

Zašto je to tako?

Sve se svodi na anatomiju želuca, način na koji se sadržaj kreće u njemu – i, u neku ruku, gravitaciju. Većina tableta ne počinje da se apsorbuje i ne djeluje sve dok se iz stomaka sadržaj ne ‘preseli’ u crijeva. Što je pilula bliže donjem delu želuca, antrumu, brže počinje da se rastvara.

Antrum se, međutim, ne nalazi ravno na dnu želuca, već je kod većine ljudi smješten malo udesno. Dakle, ako osoba leži na lijevom boku, tableta će se teže ‘probiti’ do antruma i crijeva. S druge strane, ako legnete na desnu stranu, pilula će ‘pasti’ u želudac odmah pored antruma, što će joj omogućiti lak izlaz.

Ovo otkriće bi moglo da bude veoma korisno kod pacijenata koji su nepokretni, odnosno koji su prikovani za krevet. MONDO