UBLAŽAVAJU BOL, SVRAB I PECKANJE: 5 najboljih čajeva koji pomažu kod URINARNE INFEKCIJE

Zdravlje

UBLAŽAVAJU BOL, SVRAB I PECKANJE: 5 najboljih čajeva koji pomažu kod URINARNE INFEKCIJE

Urinarne infekcije su najčešća oboljenja urinarnog sistema i češće pogađaju žene. U zavisnosti od uzročnika, mogu da budu veoma uporne i da zahtijevaju dugotrajno liječenje. Nažalost, nema stopostotne zaštite od urinarnih infekcija, ali zato postoje prirodni lijekovi koji ublažavaju tegobe i liječe infekciju kada do nje dođe.

BRUSNICA

Brusnica je veoma efikasna u liječenju različitih upala i infekcija, međutim, ove crvene bobice postale su hit kada je otkriveno njihovo blagotvorno dejstvo na zapaljenja urinarnog trakta izazvano ešerihijom koli. Ova bakterija prijanja na zidove mokraćnih kanala, ali zahvaljujući dejstvu brusnice, spriječava se njeno lijepljenje, pa se ona putem urina lakše izbacuju iz tijela.

Priprema: U 0,5 l vode kuhajte 30 g brusnica dok polovina tečnosti ne ispari. Dodajte veliku kašiku meda i pijte tri puta dnevno po šolju toplog čaja poslije jela.

PERŠUN

Čaj od peršuna je odličan za čišćenje organizma i izbacivanje viška tečnosti, a uz to je i sjajan lijek protiv urinarnih infekcija.

Priprema: Kašičicu-dvije suhog lišća ili korjena peršuna stavite u šolju vrele vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procijedite i popijte dok je čaj još topao. Pijte tri šolje dnevno, poslije jela.

KUKURUZNA SVILA

U narodnoj medicini kukuruzna svila je poznata kao izvanredno sredstvo za liječenje upale mokraćnih kanala. Osim toga, utvrđeno je da redovno ispijanje ovog čaja izaziva rastvaranje kamena i izbacivanja pijeska iz bubrega.

Priprema: Kašiku osušenih niti kukuruzne svile stavite u 3 dl vrele vode. Kuhajte tri minuta, poklopite, sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Pijte tri puta dnevno po šolju ohlađenog čaja.

BREZA

Od svih dijelova breze u ljekovite svrhe najviše se koristi lišće jer ima snažno diuretičko dejstvo. Posebno se preporučuje za liječenje bakterijskih infekcija urinarnog trakta i kod uretritisa. Ako imate problema sa srcem ili bubrezima, ne smijete da pijete čaj od lišća breze prije nego što se konsultujte s ljekarom.

Priprema: Kašičicu sušenih listova breze prelijte šoljom vrele vode, ostavite da odstoji deset minuta, a zatim procedite. Pijte četiri šolje dnevno, između obroka. Poslije čaja obavezno popijte šolju vode.

UVIN ČAJ

Uva ili medveđe grožđe biljka je koja se koristi za liječenje urinarnih infekcija. Zeleni, kožasti listići imaju antibakterijsko delovanje i tako uništavaju bakterije i viruse.

Priprema: Kašiku suhog lišća uve prelijte sa 250 ml ključale vode, ostavite da stoji 15 minuta, procijedite i popijte bez šećera. Svježe pripremljen čaj pijte tri puta dnevno. GLOSSY