POŽUTJELIM ZAVJESAMA VRATITE BJELINU: Trebaju Vam Samo 2 Sastojka I Ponovo Će Zablistati

Zanimljivosti

POŽUTJELIM ZAVJESAMA VRATITE BJELINU: Trebaju Vam Samo 2 Sastojka I Ponovo Će Zablistati

Jedan od predmeta u kući koji uvijek odaje prljavštinu su zavjese. Najčešće su bijele boje pa lako upijaju prašinu, mirise kuhanja ili smrad duhana, a njihovo skidanje, pranje, peglanje i kačenje čini se kao veoma mukotrpan posao. Ipak, postoje trikovi za što lakše uklanjanje svih nečistoća sa zavjesa uz koje će, ma koliko požutjele ili posivjele, zablistati kao prvog dana.

Zavjese za početak skinete prije nego što počnete da skidate paučinu sa zidova i tavanice, kao i prije brisanja prašine jer će se inače samo još više isprljati. Pažljivo otkačite sve kukice redom, pa zavjesu prvo dobro istresite jer ćete time izbaciti dobar dio prašine. Zatim je uredno složite i sklonite da ne smeta dok čistite prostoriju. Nije dobro da zavjesa stoji negde u uglu, neuredno zgužvana jer ćete inače imati muke s peglanjem.

Takođe, nemojte odmah staviti zavjese u mašinu da se peru. Za to treba sačekati trenutak da spremanje prostorije bude pri kraju. Ukoliko zavjese nisu duže vremena bile oprane ili primijećujete da su upile mnogo duhanskog dima, posivjele ili požutjele, na početak ih potopite u hladnu vodu kojoj ste dodali šaku soli. Ostavite zavjese potopljene najmanje pola sata pa ih isperite i nastavite sa daljim pranjem prema materijalu od kojeg su sašivene.

Pamučne zavjese – možete oprati ručno ili u mašini, idealno je na 30 stepeni, ali ako su u pitanju bijele pamučne zavjese, možete izabrati i program na 40 stepeni.

Zavese od markizeta, poliestera ili mješavine – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni, sa što manjim brojem obrtaja.

Zavjese od viskoze – možete oprati ručno ili u mašini, na 30 stepeni.

Čipkane zavjese – perite ručno, u hladnoj vodi sa malo tečnog deterdženta, bez gnječenja i cijeđenja.

Centrifugiranje: najbolje je da zavjese uopšte ne centrifugirate. Centrifuga je dobar izbor samo kada perete pamučne zavjese i to pod uslovom da imate i mašinu za sušenje veša. U tom slučaju, peglanje ovih zavjesa neće biti tako teško.

Veoma je važno da nikada ne punite mašinu kad perete zavjese. Dakle, pravilo je – jedna zavesa, jedno pranje. U prepunom bubnju zavjese će se previše zgužvati, pa ni peglanje neće moći da pomogne.

Kod pranja zavesa od poliestera, treba dodati malo tečnog štirka u omekšivač, biće ljepše ako ih kačite mokre.

Ispiranje zavjesa:

Ako zavjese perete ručno, nemojte ih previše cediti. Idealno je ako ovaj posao možete obaviti u dvorištu, a neke domaćice otkrile su da im za to idealno posluži mali dečiji bazen! Uz crijevo, ispiranje ide lako i brzo, a kad zavese izvučete preko žice za sušenje, biće skoro kao ispeglane! U posljednju vodu za ispiranje, možete dodati i malo sirćeta. (novi.ba)