EVO KAKO OČISTITI CRIJEVA, JEDITE OVO UMJESTO VEČERE: Metoda broj 1 koja ubrzava metabolizam i stanjuje stomak

Zdravlje

EVO KAKO OČISTITI CRIJEVA, JEDITE OVO UMJESTO VEČERE: Metoda broj 1 koja ubrzava metabolizam i stanjuje stomak

Laneno brašno je jedan od najvažnijih sastojaka zdrave ishrane. Ovo sjeme sadrži razgradiva i ne razgradiva vlakna koja odlično čiste creva Laneno sjeme sadrži pet slojeva, a spoljni sloj epiderm stvara sluzav matreijal koji se aktivira u dodiru sa tečnošću. Taj sluzavi dio sjemena veče u crijevima sve nečistoće i izbacuje ih. Stručnjaci smatraju da je laneno brašno zdravije i efikasnije od sjemenki lana, pa je preporučljivo da sjemenke sameljete u električnom mlinu za kafu prije konzumiranja.

Laneno brašno možete na razne načine svakodnevno koristiti u ishrani:

Dodajte kašiku lanenog brašna u doručak,
Kod pripreme soseva, dodajte u njega kašiku lanenog brašna
Pomiješajte kašiku lanenog brašna s 25 ml kefira ili jogurta
Dodajte malo lanenog brašna u tijesto za hljeb ili kolače.

S obzirom na to da je laneno brašno bogato vlaknima preporučljivo ga je uvijek konzumirati s puno tečnosti.

Brži put do ravnog stomaka:

AKo pokušavate da smršate ili poboljšate vaše prehrambene navike, laneno brašno bi trebalo biti jedna od namirnica redovno uključenih u vašu ishranu. Laneno brašno je bogato nutrijentima, ima brojna ljekovita svojstva i odlična je zamjena za bijelo brašno. Ne sadrži gluten i idealno je za ljude kojima gluten uzrokuje zdravstvene probleme. Često se koristi za poboljšanje probave i olakšanje od zatvora. Takođe može pomoći u snižavanju lošeg holesterola, a time i poboljšanju zdravlja srca i krvnih sudova.

Laneno brašno je bogato vlaknima koja stabilizuju nivo šećera u krvi. Sadrži ih čak 25%, od čega 12% čini posebna sluz koja snižava holesterol. Zdrava creva su put do ravnog stomaka. Laneno brašno djeluje laksativno, te tako čisti crijeva od naslaga i toksina i podstiče rast dobrih bakterija. Sadrži i lecitin koji pomaže u razgradnji nezdravih masnoća u probavnom traktu, a vlakna i sluz ih vežu za sebe i eliminišu iz tijela čime sprječavaju njihovo zadržavanje u organizmu.

25% lanenog semena čine proteini visoke iskoristivosti s kompletnim profilom aminokiselina. Laneno brašno ujedno opskrbljuje organizam B vitaminima, kalijumom, magnezijumom i cinkom – esencijalnima za mršavljenje. Lanene semenke najbogatiji su prirodni izvor lignana – supstanci biljnog porijekla koje imaju niz ljekovitih svojstava.

Lignani spadaju u skupinu prirodnih fitoestrogena sa snažnim antioksidativnim, antitumorskim, antiviralnim, antifungalnim i antibakterijskim svojstvima, koji izuzetno pozitivno djeluju i na zdravlje mozga. Ukoliko želite da smršate, umjesto večere pojedite šolju jogurta u koju ste potopili jednu do dvije kašike lanenog brašna. (Stil)