PIJETE LI VODU SA ČESME? Stručnjaci otkrili kako da provjerite je li čista, URADITE SAMO OVO

Zdravlje

PIJETE LI VODU SA ČESME? Stručnjaci otkrili kako da provjerite je li čista, URADITE SAMO OVO

Iako posljednjih godina sve više ljudi kupuje vodu ili koristi mini kućne filtere za prečišćavanje iste, još uvijek velika većina naših naroda pije onu iz česme. O tome kakvog je kvaliteta ta voda neprestano se polemiše u medijima, ali čak i kada je bakteriološki ispravna, postoje sastojci u njoj koji mogu da naštete zdravlju.

Stručnjaci ističu da se kvalitet vode razlikuje u različitim regionima. Ono što je najčešće karakteristika vode iz česme, bez obzira na to iz kojeg je dijela BiH , jeste tvrdoća. Ova voda sadrži višak soli kalcijuma i magnezijuma, a koje utiču na stvaranje kamena u bubregu i bešici.
S druge strane, ispijanje pretjerano meke vode, u kojoj nema dovoljno minerala, dovodi do stanjivanja koštanog tkiva i propadanja zuba. U velikim gradovim može da se javi problem i u sistemu za prečišćavanje koji utiče na sastav vode, pa se u njoj javljaju hlor i gvožđe oksid koji su opasni za organizam.

Da bi se utvrdilo prisustvo štetnih materija u vodi, stručnjaci savjetuju da je prethodno prokuhate. Ako se u njoj brzo formira kamenac, onda sadrži višak soli kalcijuma i magnezijuma. Crvenkasta nijansa je višak gvožđe oksida. Gotovo potpuno odsustvo plaka u posudi za kuhanje koja se koristi godinama može da ukaže na nizak sadržaj minerala u vodi, zaključuju stručnjaci. (novi.ba)