MANJAK OVIH HORMONA JE KRIVAC ZA BROJNE BOLESTI: Dr Vujović Otkrila Prve Simptome Koji Treba Da Upale Alarm, NIJE BEZAZLENO

Zdravlje

MANJAK OVIH HORMONA JE KRIVAC ZA BROJNE BOLESTI: Dr Vujović Otkrila Prve Simptome Koji Treba Da Upale Alarm, NIJE BEZAZLENO

Kada se govori o muškim i ženskim hormonima, testosteronu i estrogenu, prva misao je da ovi hormoni utiču na izgled i ponašanje osobe, tj. na njenu muževnost ili ženstvenost. Međutim, ovi hormoni utiču na mnogo više od toga, a sve je objasnila stručnjakinja svetskog glasa, endokrinolog prof. dr Svetlana Vujović.

“Dvije trećine težine mozga čine krvni sudovi, a na svakom krvnom sudu je mjesto gdje djeluju polni hormoni, kod žena estrogen, kod muškaraca testosteron. Ako nešto nije u redu, kreću bolesti – prvo lošija koncentracija, nervoza, depresivnost, razdražljivost itd, a onda i do Alchajmera, Parkinsona i nekih ozbiljnih bolesti.

Fascinantno je srce, npr. srce je endokrini, hormonski organ, na svim ćelijama srca postoje isto mjesta gdje djeluju hormoni i ako nisu dobri, pojavljuju se aritmije, preskakanje srca, visok pritisak i onda kardiolozi liječe na način na koji su naučeni da liječe, ali ovo su potpuno nova saznanja. Tako da, dobro izbalansiran hormonski status je važan”, rekla je doktorka za Uranak na K1, pojašnjavajući:

“Postoji podgrupa hormonskih hipertenzija, koja nastaje kod žena koje se približavaju menopauzi ili kod gojaznih itd. Tako da, gojaznost nije samo kozmetički problem, masno tkivo je vrlo aktivno metaboličko tkivo i samo po sebi predstavlja zapaljenje. Čim je neko gojazan, on ima zapaljenje i lako je onda da dođe još neko zapaljenje”.

Dr Vujović kaže da je zbog toga važno da se svi oko četrdesetih godina, ako ne pre, testiraju i vide u kakvom je stanju njihovo telo. To podrazumeva proveru nivoa hormona, krve slike, obavljanje utlrazvučnih pregleda.

Dobra vijest je da će takve preglede građani od sljedeće godine moći da obavljaju u specijalizovanoj državnoj ustanovi. Naime, kako je doktorka najavila, sledeće godine se otvara nova zgrada Kliničkog centra Srbije, a u okviru nje odeljenje koje će se baviti problemima koji nastupaju zbog hormonskog disbalansa.

Endokrinolog je istakla da kod muškaraca dolazi do pada testosterona od 40. godine, zbog čega imaju simptome slične menopauzi,

“Testosteron pada od 40. godine i onda muškarci počinju da se goje i imaju sve one iste simptome kao žene u menopauzi, samo ćute i trpe. Davanje testosterona onima koji ga nemaju ili pomaže poboljšanju imuniteta ili čak u momentu infarkta kod muškarca, kad je testosteron užasno nizak, a visoki ženski hormoni, davanje testosterona bi sprečilo infarkt, toliko je to važno”.

Doktorka ističe da i muški i ženski hormon mogu da budu lijek samo ako se daju u pravoj mjeri.

“Drugačije je ako neko samoincijativno koristi ogromen doze bilo čega, prema tome, ako se lek nadoknadi kako treba, a nema ga, onda će čovejk imati normalnu količinu”. (novi.ba)