ŠTA ĆE SE DOGODITI AKO ISPERETE KOSU ČAJEM OD NANE – NEVJEROVATAN TRIK: Koristile su ga naše nane, čudo za ljepotu!

Zdravlje

ŠTA ĆE SE DOGODITI AKO ISPERETE KOSU ČAJEM OD NANE – NEVJEROVATAN TRIK: Koristile su ga naše nane, čudo za ljepotu!

Čaj od nane mnogima je omiljeni topli napitak koji zaslađen sa malo meda predstavlja pravi eliksir koji osvježava, jača zdravlje i osvaja nevjerovatnim mirisom. Međutim, malo ko zna da čaj od nane može da se koristi i za njegu kose. U službi ljepote koristile su ga i naše nane, a evo koje su prednosti ispiranja kose čajem od nane:

– Smanjuje perut – Čaj ima snažno antiinflamatorno dejstvo, djeluje tako što umiruje kožu glave i spriječava njenu iritaciju i upalu. Prema naučnicima, ovo je korisno ne samo za prevenciju peruti, već i za ublažavanje simptoma psorijaze. Takođe, antiseptički sastojci u čaju uklanjaju mrtve ćelije kože i nečistoće koje mogu blokirati folikule dlake, spriječavajući njihovo začepljenje i omogućavajući vlasima da ponovo rastu.

– Spriječava kosu da se brzo masti – Jedinjenja koja se nalaze u čaju mogu uravnotežiti pH nivoe kože glave, normalizujući proizvodnju ulja. Ovo je korisno za ljude sa masnom kosom, kao i za one sa suhom kosom: za prvu kategoriju, čaj djeluje kao adstringent, reguliše proizvodnju ulja i spriječava nakupljanje viška sebuma na koži glave, dok za drugu kategoriju ljudi, čaj djeluje tako što hrani i hidrira kosu, neutrališe suhoću i spriječava nastanak peruti.

– Miriše prelijepo – Bez obzira da li volite ukus nane/peperminta ili ne, morate priznati da miriše predivno. Ukoliko ispirate kosu čajem od nane, ona će mirisati svježe i zanosno.

Kako da koristite čaj od nane za ispiranje kose:

Koristite 2 do 4 kesice čaja od nane, ili dvije kašike sušenih listova nane. Prokuhajte dvije šolje vode, pa prelijte nanu. Ostavite da odstoji oko pola sata kako bi dobila na jačini. Operite kosu šamponom, isperite šampon, pa nanesite čaj od nane na kosu. Možete je polivati ili sipati čaj u bočicu sa rasprivačem i prskati. Utrljajte prstima čaj u kosu – ne morate je nakon ovoga ispirati. Prosušite je nježno peškirom, pa fenom.

Ukoliko imate izuzetno osjetljivu kosu ili kožu glave, prije upotrebe čaja konsultujte se sa stručnjakom. (novi.ba)