OVE 2 NAMIRNICE NAJVIŠE GOJE KADA SE UZIMAJU NA PRAZAN STOMAK: Za Prvu Smo Ubijeđeni Da Je ZDRAVA, A Drugu Svi Jedemo Ujutru

Zdravlje

OVE 2 NAMIRNICE NAJVIŠE GOJE KADA SE UZIMAJU NA PRAZAN STOMAK: Za Prvu Smo Ubijeđeni Da Je ZDRAVA, A Drugu Svi Jedemo Ujutru

Doručak je po mnogima najvažniji obrok, ali treba povesti računa koju hranu unosite u organizam na prazan stomak. Ljekari kažu da pojedine namirnice mogu biti i te kako štetne, ako ih konzumiramo “natašte”.

Zašto je prvi obrok ujutru važan? Doručak pokreće mnoge metaboličke procese, zato je važno da znate od kojih sastojaka je sačinjen i kako oni deluju na telo. On u velikoj mjeri oblikuje naše ponašanje u ishrani, utiče na zdravlje pojedinih organa i tela u celini. Jutarnji obrok utiče na raspoloženje, pa čak i telesna težina često zavisi od toga šta jedemo ujutru.

Pa tako stručnjaci preporučuju da svakog jutra popijete čašu tople vode, a da birate proteinske namirnice. A šta je to što se ne preporučuje?

Svježe cjeđeni sok

Kiseli sokovi, a takva je većina onih koje nazivamo zdravim i prave se od cijeđenog voća, mogu biti štetni za stomak. Povrh toga, sokovi su izvor jednostavnih šećera koji nas neće zasititi, naprotiv! Ako ih pijemo na prazan stomak samo će pojačati apetit i učiniti da se masti više talože. Sve to utiče na gojaznost. Nutricionisti kažu da, ako preferirate “tečne” obroke, bolje je da doručkujete smutije od povrća.

Bilo koja vrsta peciva

Većina upravo pevico bira za prvi jutarnji obrok, ali ove namirnice su jedna od najgorih opcija. Velika količina šećera, masti i pšeničnog brašna samo povećavaju nivo šećera u krvi, a to stvara lažni osjećaj sitosti koji vrlo brzo prolazi. Peciva na prazan stomak samo doprinose višku težine. (novi.ba)