Nešto Ste Sanjali, A Nikako Ne Možete Sjetiti Što? Ovo Su Razlozi Zbog Kojih Vam Se To Događa I Nisu Bezazleni

Zanimljivosti

Nešto Ste Sanjali, A Nikako Ne Možete Sjetiti Što? Ovo Su Razlozi Zbog Kojih Vam Se To Događa I Nisu Bezazleni

Snovi katkada znaju biti živopisni, mračni, znanstvenofantastični, veoma realni, bizarni, pa čak i pomalo apstraktni. Naši snovi su i dan danas popriličan misterij. Znamo da naš mozak konstruira snove iz događaja i sjećanja koja smo proživjeli i kombinira ih s podsvjesnim konstrukcijama, odnosno, on spaja naša sjećanja koja smo stekli godinama unazad i miješa ih s emocijama, traumama, osjećajima i sjećanjima na razne detalje. Snovi katkada znaju biti živopisni, mračni, znanstvenofantastični, veoma realni, bizarni, pa čak i pomalo apstraktni, no mi se snova vrlo rijetko sjećamo, a Mindbodygreen donosi nekoliko razloga zbog kojih vas memorija kada su u pitanju snovi baš i ne služi.

Stres

Neka istraživanja su pokazala kako stres jako loše utječe na naše spavanje, skraćuje nam REM fazu i budi nas više puta tijekom noći i samim time nam drastično utječu na memoriju i gotovo nikada se nećemo sjećati sna.

Prehrana

Poznato je i kako masna, pržena, teška, začinjena jela, kao i citrusno voće i gazirana pića, utječu na kvalitetu sna i jako opterećuju organizam tijekom noći te nas često mogu probuditi.

Traume

Sam stres je već dovoljan da nam omete san, ali traume su puno gore od stresa i donese nesanicu ili u boljem slučaju “lak” san iz kojeg se naglo i brzo budimo. Isto tako, kod trauma su česte noćne more, a mozak ima tendenciju što prije eliminirati takva sjećanja iz svog sustava.

Stimulansi

Brojni znanstvenici savjetuju da se prije spavanja ne konzumira kofein, nikotin, marihuana ili droge jer sve vam to može poremetiti san. Alkohol primjerice pospješuje ulazak u san, ali će vas isto tako brzo i naglo probuditi kada ga tijelo pokuša probaviti kao i kada njegovo djelovanje prestane. Kofein vam pak neće dati da zaspite.

Poremećaji spavanja

Nesanicu smo već spomenuli, ali ona nije jedina koja vam utječe na memoriju. Apneja i narkolepsija također mogu poremetiti REM fazu spavanja, a prema nekima čak i hrkanje.

Naglo buđenje

Gotovo nikada se nećete sjećati sna ako se naglo probudite. Najbolji način da vam san ostane u sjećanju jest polagano buđenje i faza u kojoj isprva djelujete ošamućeni, odnosno, period u kojem mozak još uvijek procesuira ono što ste sanjali.

Zanemarivanje snova (haber.ba)