ŽENE STARIJE OD 50 NI SLUČAJNO NE SMIJU OVAKO DA PERU KOSU: Ovo nikako ne koristite – savjet stručnjaka

Zanimljivosti

ŽENE STARIJE OD 50 NI SLUČAJNO NE SMIJU OVAKO DA PERU KOSU: Ovo nikako ne koristite – savjet stručnjaka

Sijede vlasi nisu jedini pokazatelj godina. Kosa stari kao i koža, a ovi savjeti će vam pomoći da budete njegovane i kada zakoračite u šestu deceniju.

Sa godinama kosa gubi elastičnost, vlagu, debljinu i gustinu,a sedim vlasima da i ne govorimo. Ipak, farbanje nije jedina stvar o kojoj treba brinuti. Poslije 50. godine kosa je sklonija lomljenju i kovrždanju, a frizeri otkrivaju kako pravilno negovati kosu u šestoj deceniji. Sulfate nikada ne treba koristiti na farbanoj kosi bez obzira na godine. Sulfati dolaze iz mineralnih soli koje sadrže sumpor, a ustvari deluju kao deterdžent, pa mnogu da skinu boju sa farbane kose.

“Pored toga što ne treba da koriste proizvode sa sulfatima, žene starije od 50 godina treba da se postaraju da njihovi šamponi i balzami ne sadrže druge agresivne sastojke“, kaže Sindi Markus, profesionalna frizerka u Las Vegasu i glavna urednica časopisa “Najnovije frizure”

“Trebalo bi da tražite proizvode prirodnog sastava da biste izbegli ove sastojke. Takođe, treba koristiti sive prelive koji smanjuju žuti odsjaj koji je čest kod sijede kose”, tvrdi ona.

Koristite šampon za suho pranje kose

Ženama u menopauzi kosa pri temenu se više masti, dok je na krajevima suva. Iz tog razloga većina pribegava svakodnevnom pranju kose, koje ustvari ima suprotan efekat – podstiče lučenje sebuma, krajeve isušuje i skida boju sa farbane kose. Zato stručnjaci savetuju da koristite šampon za suho pranje kose.

Smanjite izlaganje toploj vodi

Jedno od jednostavnih životnih zadovoljstava je uživanje u toploj vodi pod tušem. Ali ako imate farbanu kosu, to bi moglo donijeti više štete nego koristi. “

“Ograničite izlaganje toploj vodi i pretjeranoj pjeni“, tvrdi Sindi Markus. To ne znači da morate da podesite temperaturu na ledeno hladnu. Umjesto toga, probajte sa mlakom vodom. (novi.ba)