KADA ĆE EVROPU ZABIJELITI SNIJEG? EVO ŠTA KAŽU METEOROLOZI

KADA ĆE EVROPU ZABIJELITI SNIJEG? EVO ŠTA KAŽU METEOROLOZI

Meteorološki servis Severe Weather Europe dao je prvu prognozu vremenskih prilika u Evropi tokom zime. Predviđa se da će veći dio kontinenta imati manje snijega nego što je uobičajeno, a čekaju nas slične vremenske prilike kao i prošle godine. Oni predviđaju prilično slabu prognozu snježnih padavina te se očekuje da će veći dio kontinenta imati manje snijega nego što je uobičajno.

Uprkos takvim prognozama to ne znači da snijega neće biti. Snježni pokrivač je u većem dijelu kontinenta zabilježen u februaru 2023. godine. Što se tiče prognoze kišnih padavina, možemo vidjeti da Evropa ima uglavnom prosječan signal padavina, s nekim sušnijim područjima na sjeveroistoku. Više padavina predviđa se nad Sredozemljem.

U Evropi se zatim očekuju prosječne temperature zraka na zapadu, uz utjecaj obližnjeg područja niskog tlaka. Toplije anomalije, odnosno nešto više temperature od prosječnih predviđaju se nad dijelovima srednje Evrope, dižući se prema sjeveroistoku.

Gledajući prognozu vjerovatnoće površinske temperature nad Evropom, vidimo zanimljiv uzorak. Veći dio kontinenta je u rasponu prosječnih temperatura, uz malu vjerovatnoću viših temperatura od prosjeka u centralnim dijelovima – navode iz SWE-a. Osvrnuvši se na prošlu godinu, predviđaju da je prognoza iz ovog septembarskog ažuriranja pokazala sličan obrazac.

Ove prognoze daju prosječnu sliku tokom tri meteorološka zimska mjeseca (decembar-januar-februar) i pokazuju opće prevladavajuće vremenske prilike. Čak i da su modeli 100 posto tačni, to ne znači da bi ovakvi vremenski uvjeti trajali tri mjeseca zaredom. Samo sugeriše kako bi vremenski obrasci mogli izgledati većinu vremena – napominju iz SWE-a. hayat.ba

Share this content:

You May Have Missed