Znate li šta uraditi kada vam obilne kiše poplave auto

Znate li šta uraditi kada vam obilne kiše poplave auto

Obilne kiše svakako se mogu očekivati u svim dijelovima regije. A ako vam se desi da vam je automobil bio potopljen u vodi koja je dosezala iznad polovice kotača, pratite ovih pet koraka kako biste procijenili štetu.

1. Ne pokušavajte upaliti automobil

Iako je teško odoljeti želji da provjerite radi li vaš auto tako što ćete okrenuti ključ u bravi, upravo to će nepovratno oštetiti automobil ako je voda ušla u motor. Najsigurnije je auto “odvući” kod servisera na provjeru.

2. Pokušajte odrediti koliko je duboko auto bio potopljen

Nakon jakih kiša i poplava ta je voda izuzetno prljava i nakon povlačenja ostavlja blatnjave i prljave tragove. Na autu ostaju blatnjavi tragovi izvana i iznutra. Ako voda nije prešla donju razinu vrata (prag), najvjerojatnije ćete proći bez problema, piše 24sata.hr. Brojne osiguravajuće kuće štetu će proglasiti “totalkom” ako je razina vode došla do donje strane instrument-ploče (ispod upravljača).

3. Kontaktirajte svoju osiguravajuću kuću

Osiguranje od poplave pokriveno je u većini osiguravajućih paketa pa ćete u takvome slučaju gotovo uvijek proći s naknadom za štetu, ako ne potpunom onda djelomičnom.

4. Probajte osušiti i očistiti unutrašnjost

Ako je voda ušla u automobil, prvo trebate otvoriti sva vrata i prozore te smjestiti suhe peškire na pod kako bi upili vodu, a nakon toga, preporučuje se, zamijenite svaki dio unutrašnjosti koji je bio u kontaktu s vodom.

5. Provjerite ulje, filter zraka i električne sisteme

Ako primijetite kapljice vode na “štangici” ulja ili pak uočite povećanu količinu ulja u motoru, najbolje je ne pokretati motor. Također, savjetuje se da automobil “odvučete” do servisera koji će zamijeniti ulje i tekućine, kao i zračni filter.

Ako se motor čini “sigurnim” za pokretanje, provjerite sve električne komponente, uključujući svjetla, pokazivače smjera, klimatizacijski uređaj, radio, električne brave, prozore, čak i “sijalice” instrumenata. Bilo kakvo neobično ponašanje automobila u vožnji ili pri promjeni stepeni prijenosa može nagovijestiti neki električni problem. Izvor: 24sata

Share this content:

You May Have Missed