KAKO POBOLJŠATI LOŠU CIRKULACIJU: Stalno Vam Je Hladno, Osjećate Bol? Ovo Su Rješenja!

KAKO POBOLJŠATI LOŠU CIRKULACIJU: Stalno Vam Je Hladno, Osjećate Bol? Ovo Su Rješenja!

Poboljšajte lošu cirkulaciju i pobijedite stalni osjećaj hladnoće prirodnim sredstvima! Loša cirkulacija nastaje kad nešto ugrozi sposobnost složenog sistema koji snabdjeva krvlju, kiseonikom i hranljivim materijama da stigne do svake ćelije u tijelu. Da bi to bilo moguće, potrebno je da srce, vene, arterije i kapilari budu zdravi.

Ako se na njenom putu ispriječi neka prepreka i krv više ne može da stigne do najdaljih dijelova – prstiju na rukama i nogama, ćelije više ne dobijaju kiseonik i ne mogu da funkcionišu. Loša cirkulacija izaziva osjećaj utrnulosti, hladnoće, pa i bola u dijelovima tijela koji su zahvaćeni. To su obično ruke i noge, koža na njima može biti vrlo blijeda pa i plavičasta, a prsti su hladni na dodir. Ponekad se mogu primetiti ispupčene vene.

Uzrok loše cirkulacije mogu biti: pušenje, visok krvni pritisak i ateroskleroza – naslage holesterola i masnoća na zidovima krvnih sudova ih sužavaju i ometaju protok krvi. Uzrok može biti i duboka venska tromboza, koja se javlja kada tromb suzi venu u nozi i spriječi normalnu cirkulaciju. Ako se dijelovi ili više trombova nađu u plućima, nastaje plućna embolija, zbog koje nema dovoljno kiseonika u njima.

Na lošu cirkulaciju utiču proširene vene, kao i dijabetes i gojaznost. Do poremećaja dovodi i Rejnoova bolest koja može biti genetski uslovljena ili posljedica povrede nerava u rukama ili nogama, kao i ponovljenog stresa. Loša cirkulacija se može utvrditi fizičkim pregledom, a ljekar može zatražiti i analizu krvi kao i ultrazvučni pregled doplerom, angiografiju ili skenerom.

Kako se liječi loša cirkulacija

Od lijekova, doktor može prepisati statine kako bi se spriječilo nastajanje plaka u arterijama, ali i aspirin koji sprječava nastajanje velikih krvnih ugrušaka. Za rastvaranje opasnih trombova daju se trombolitici, a preventiva nastanka novih se postiže pomoću lijekova za razrjeđivanje krvi.

Neke hirurške procedure mogu biti od pomoći:

angioplastika – otvaranje blokiranih arterija
uklanjanje proširenih vena
uklanjanje krvnih ugrušaka i
bajpas ili angioplastika blokiranih arterija.

Radi preventive pa i liječenja loše cirkulacije, važno je odmah prestati s pušenjem. Takođe, treba uvesti zdravu ishranu i redovno vježbanje, smanjiti tjelesnu težinu i stres. (novi.ba)

Share this content:

You May Have Missed