Njega prvih zubića: Stomatolozi savjetuju kada djetetu početi prati zube

Zdravlje

Njega prvih zubića: Stomatolozi savjetuju kada djetetu početi prati zube

S higijenom usne šupljine trebalo bi početi i prije nego što se pojave prvi zubići jer je važno da dijete što prije usvoji naviku da nju treba čistiti. Nikada nije prerano započeti s higijenom jer je upravo redovna higijena usne šupljine, osim što je potrebna kako se ne bi pojavile upale, prvi korak prema prilagodbi pranja prvih zubi.

Higijena se može provoditi gazicom koju ste nataknuli na prst i kojom zatim nježno prolazite po ustima i zubiću ako se već pojavio te skidate s njega naslage, lagano masirajući desni. Stomatolozi upozoravaju da ni slučajno ne smijete zaboraviti na jezik jer upravo je on mjesto gdje često ima najviše nečistoća i bakterija, pogotovo kod beba koje tek ulaze u oralnu fazu te sve predmete stavljaju u usta.

Oko prve godine dijete polako možete upoznavati s četkicom, ali je važno da mu pokažete kako se to radi. Isto tako, djetetu dajte i slobodu da se samo okuša u četkanju. S vremenom će ono samo naučiti držati četkicu i prati zube gledajući vas.

Što je s korištenjem paste za zube?

Stomatolozi preporučuju kako je pastu najbolje početi koristiti kada je dijete nauči samo ispljunuti, a to je otprilike oko druge godine života. Najbolju zaštitu protiv karijesa pružaju paste s fluorom, a za vrijeme pranja zubića dovoljne su sasvim male količine paste, otprilike veličina jednog zrna graška. Zubiće je potrebno četkati minimalno tri minute, a posebno je bitno da dijete otpočetka učite da pastu ne smije gutati, savjetuju stomatolozi.

Savjeti da pranje zubića prođe što bezbolnije

Najvažnije je da pranje zubića prvenstveno bude zabavno. Prilikom kupnje dozvolite djetetu da izabere četkicu koja mu se najviše sviđa, a ako u bilo kojem trenutku naiđete na otpor, nemojte forsirati. Dozvolite djetetu da samo odluči kada je vrijeme za pranje zubića, a prvo mu slobodno dozvolite da malo prouči četkicu ili se poigra njome.

Isto tako, perite zube zajedno s djetetom. Bebe vole gledati što rade roditelji i uvijek ih pokušavaju kopirati. Iako beba ne može sama oprati zube, ako bude gledala vas kako perete svoje, s vremenom će pohvatati i usvojiti tehniku četkanja. Izvor: Index