Uradila je DNK analizu da bi saznala ko joj je otac i otkrila STRAVIČNU ISTINU: Tek tada je klupko počelo da se odmotava! (FOTO/VIDEO)

Ispovijesti

Uradila je DNK analizu da bi saznala ko joj je otac i otkrila STRAVIČNU ISTINU: Tek tada je klupko počelo da se odmotava! (FOTO/VIDEO)

Prema pisanju “Njujork tajmsa” veliki broj doktora i specijalista za plodnost u SAD i svetu oplodili su pacijentkinje, ali ne spermom odabranih donatora, već svojom sopstvenom. Godinama kasnije su njihovi zločini otkriveni.

Kada je Iv Vajli iz Teksasa saznala da je začeta veštačkom oplodnjom pre 16 godina, tinejdžerka je tražila odgovore od svoje majke Margo Vilijams. Vilijamsova je smatrala da je u redu da njena ćerka zna ko je otac, pa je zatražila pomoć od specijaliste dr Kima Mekmorisa.

Doktor Mekmoris, koji je pomogao Vilijamsovoj da ostane trudna, rekao je da je pronašao donatora preko banke sperme u Kaliforniji. Kada je Vajli uradila DNK test kod kuće, ostala je zapanjena kada je otkrila da njen otac uopšte nije iz Kalifornije. Bio je to doktor Mekmoris.

On je odbio da komentariše, ali bi uskoro mogao da odgovara zbog toga što je uradio.

Sada, sa porastom pristupačnih i popularnih DNK testova koji mogu da se rade kod kuće, sve više se saznaje za slične slučajeve. Profesorka prava Džodi Madeira trenutno prati više od 20 slučajeva u desetak američkih država – uključujući Konektikat, Vermont, Ajdaho, Jutu i Nevadu, ali i u Evropi i Africi.

Dr Norman Barvin, koji je godinama radio kao specijalista za veštačku oplodnju, ostao je bez licence nakon što je otkriveno da je najmanje 11 žena oplodio svojom spermom. Još je gori slučaj dr Donalda Klajna iz Indijane koji je oplodio najmanje 36 žena 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. Oko 60 osoba tvrdi da im je on biološki otac i mnogi imaju DNK testove kao dokaz.

Klajn se izjasnio krivim po dve tačke optužnice, ostao je bez lekarske licence i osuđen na uslovnu kaznu 2017. godine. Tužioci nisu mogli da mu daju oštriju kaznu jer u to vreme u Indijani nisu postojali zakoni koji bi zabranili takvo ponašanje.

To se u maju promenilo kada su zakonodavci u Indijani proglasili korišćenje pogrešne sperme prekršajem. U junu je i u Teksasu donet zakon po kojem je zločin ako lekari koriste spermu, jajne ćelije ili embrione od neodobrenih donatora i takvo ponašanje proglasili nekom vrstom seksualnog napada.

Veruje se da je velik broj žena koje su oplodili lekari, a koje to još uvek ne znaju. /Izvor: srbijadanas.com/