MNOGI OGULE JABUKU I BACE KORU: Evo zbog čega ne treba bacati koru od jabuke, mnogo je zdrava

Zdravlje

MNOGI OGULE JABUKU I BACE KORU: Evo zbog čega ne treba bacati koru od jabuke, mnogo je zdrava

Jabuka je jedna od najomiljenijih poslastica, a naučno je dokazano da njena kora sadrži najviše vitamina. Zbog toga se preporučuje, da jabuku nikako ne ljuštite, već da je jedete zajedno sa korom.

Većina vlakana je u kori

Jabuka srednje veličine sadrži 4,4 grama vlakana. Bez kore ostaje samo 2,1 gram, što nije dovoljno da bi se jabuka nazvala “dobrim izvorom vlakana”.

Puna je vitamina

Jabuka s korom ima 8,4 miligrama vitamina C i 98 međunarodnih jedinica (IU) vitamina A. Bez kore ostaje samo 6,4 miligrama vitamina C i 61 IU vitamina A. Ali samo ako je jedete s korom. Spoj koji utiče na disanje naziva se kvercetin i nalazi se uglavnom u kori jabuke. Jedno istraživanje pokazalo je da ljudi koji jedu pet ili više jabuka nedeljno imaju bolje funkcije pluća zahvaljujući efektu kvercetina.

Kvercetin utiče i na pamćenje

Studija koja je sprovedena prije skoro dvije decenije, pokazala je kako se antioksidans bori protiv oštećenja tkiva u mozgu koje se povezuje s Alchajmerovom bolešću i drugim degenerativnim problemima.

Održava vitku figuru

Ursolična kiselina (sastojak kore jabuke) pomaže izgradnji mišića i sagorijevanju kalorija. Jedna jabuka s korom dnevno smanjuje rizik od gojaznosti. (novi.ba)