Stomačni virus ili trovanje hranom? Doktori otkrili kako da ih PREPOZNATE, postoji važna RAZLIKA

Zdravlje

Stomačni virus ili trovanje hranom? Doktori otkrili kako da ih PREPOZNATE, postoji važna RAZLIKA

Imate mučninu i dijareju i nikako ne možete da izađete iz toaleta? Dok jurite u kupatilo i zabrinuto razmišljate o tome šta vam se dešava, dve mogućnosti vam padaju na pamet: oboleli ste od stomačnog gripa ili ste dobili trovanje hranom.

Ali kako da prepoznate razliku između njih?

Slični simptomi

– Stomačni grip i trovanje hranom lako je pomešati jer su simptomi skoro identični – kaže Niket Sonpal, docent kliničke mediicne na koledžu za osteopatsku medicinu u Njujorku.

Ti simptomi uključuju:

1. Tešku mučninu

2. Grčeve u stomaku

3. Dijareju

4. Povraćanje

Treba napomenuti da ono što se obično naziva stomačnim virusom je uzrokovano norovirusom, porodicom veoma zaraznih virusa koji izazivaju dijareju i povraćanje, prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Norovirus se dobija preko dodirivanja kontaminirane površine, a zatim dodirivanjem usta ili bliskim kontaktom sa nekim ko je već zaražen, ali i konzumiranjem hrane koja je kontaminirana od strane obolele osobe.

Trovanje hranom, s druge strane, je termin za bilo koju od više od 250 bolesti koje se prenose hranom, a koje su naučnici identifikovali, prema CDC – u. Mogu ih izazvati bakterija, paraziti i virusi. Drugi uključuju salmonelu, koju možete dobiti iz hrane koja nije dovoljno kuvana, poput mesa, i listeriju, koja se dobija iz sireva, sirovih klica pasulja i dinja.

I iako su to različite bolesti koje dele mnoge karakteristike, norovirus i trovanje hranom imaju nekoliko razlika u simptomima. Dok su dijareja i napadi povraćanja glavni simptomi, oni koji pate od stomačnog virusa mogu imati i dodatne “vancrevne” simptome – glavobolja, vrtoglavica i suva usta.

Ljudi koji su se otrovali hranom takođe mogu imati simptome koji nisu povezani ga gastrointestinalnim traktom. Prema CDC – u, u zavisnosti od klice koju ste uneli u sebe, simptomi mogu biti:

1. Groznica

2. Nadimanje

3. Nerazgovetan govor

4. Spušteni kapci

5. Gubitak ravnoteže

Dženet Nesevat, porodilni lekar iz Njujorka, rekla je da dodatni simptomi trovanja hranom mogu uključivati i slabost, bolove u telu, kao i osip.

Koliko vremena je potrebno da se simptomi jave?

Generalno, prema CDC – u, ako ste pokupili klicu norovirusa, prvi znaci bolesti će se pojaviti u roku od 12 do 48 sati. Kod trovanja hranom, vreme pojave simptoma zavisi od nekoliko faktora. Ako mikrob izaziva vaše simptome, možda se nećete osećati loše 3 do 4 dana nakon što ste ga uneli u organizam putem hrane. Ali ako je bolest uzrokovana reakcijom na toksin koji mikrob oslobađa, nelagodnost dolazi mnogo brže.

– Pojedite nešto ujutru i možete imati simptome tog popodneva – rekao je Van Fam, lekar primarne zdravstvene zaštite iz Kalifornije. objektiv.rs