TRPELA JE BOL PUNIH 17 GODINA: A onda se umalo ONESVESTILA KADA JE SAZNALA UZROK

Ispovijesti

TRPELA JE BOL PUNIH 17 GODINA: A onda se umalo ONESVESTILA KADA JE SAZNALA UZROK

Dobijala je kontraceptivne pilule kao terapiju, pokušali su i sa ugradnjom spirale. Međutim, uvek je imala negativne nuspojave, a tvrdi da je sve vreme osećala kako s njom nešto nije u redu.

Od svoje 15. godine Mikejla Mekena trpi bolove i pati, ne samo fizički, već i psihički jer lekari nisu uspevali da otkriju šta je uzrok njenih tegoba. Najveći broj pregleda završavao se njihovom konstatacijom da su u pitanju menstrualni bolovi.

Dobijala je kontraceptivne pilule kao terapiju, pokušali su i sa ugradnjom spirale. Međutim, uvek je imala negativne nuspojave, a tvrdi da je sve vreme osećala kako s njom nešto nije u redu. Kada su joj otkrili jednu cistu, koja bi mogla biti posledica endometrioze jajnika, Mikejlu su poslali u bolnicu. Požalila se lekarima da ima simptome endometrioze, da uz bol tokom menstruacije, ali i tokom se*sa, pa i velike i male nužde, oseća i jak umor i ima često migrenu.

Takođe, nikako nije uspevala da ostane u drugom stanju iako je godinama to pokušavala. Međutim, u bolnici su odbili da joj daju uput za laparoskopski pregled kojim bi se potvrdila eventualna endometrioza. Uporno su tvrdili da je jedna od onih žena koja ima bolne menstruacije.

“A taj moj bol je bio potpuno drugačiji. Osećala sam se kao da me je nešto pregazilo”, tvrdi mlada žena koja radi kao stjuardesa. “Dešavalo mi se da se zaključam u toalet na desetak minuta jer nisam mogla drugačije da izdržim”, opisuje.

Pao joj je kamen sa srca kad je konačno naišla na doktorku koja je i sama patila od endometrioze. Ona je obavila laparoskopiju i otkrila da se endometrioza proširila na jetru, creva i bešiku. Deo tog tkiva oko jajnika i materice je uspela da odstrani, ali je upozorila Mikejlu da bi bilo dobro da to iskoristi kako bi – u narednih šest meseci – ostala u drugom stanju. Takođe, omogućiće joj da se podvrgne i vantelesnoj oplodnji.

Za mladu ženu to je slamka spasa, a rečeno joj je i da prilagodi ishranu, tako što će ređe jesti crveno meso i mlečne proizvode. “Imala sam sreće što sam konačno našla ovu doktorku”, kaže Mikejla. “Trebalo mi je mnogo vremena.” (espreso.co.rs)