JESTE LI IKADA OSJETILI OŠTAR BOL U STOMAKU NAKON JELA? Ako jeste, iza njega može da se krije jedan od ovih 7 uzroka

Zdravlje

JESTE LI IKADA OSJETILI OŠTAR BOL U STOMAKU NAKON JELA? Ako jeste, iza njega može da se krije jedan od ovih 7 uzroka

Ako bol nestane poslije nekog vremena, razlog je vjerovatno u samoj hrani. S druge strane, ako imate druge simptome, možda iza svega toga stoji zdravstveno stanje. Upalna bolest crijeva (IBD) je dugotrajno stanje koje zahteva adekvatan tretman.

Stres zateže mišiće i stvara bol ili nelagodnost u abdomenu. Da biste to izbegli, jedite polako i pokušajte pravilno da žvaćete svaki zalogaj. Alergije na hranu mogu iritirati stomak i izazvati bol. Razlog mogu biti različite namirnice, ali to su obično gluten, pšenica i laktoza.

Želdučani gasovi koji se zadržavaju u digestivnom traktu takođe mogu da izazovu nelagodnost. Stomak se može raširiti zbog hrane, što uzrokuje nadutost i ponekad oštar bol.

Lijekovi za krvni pritisak ponekad mogu izazvati bol u stomaku. Ako imate takvih problema, obratite se ljekaru. Gastritis može dovesti do upale sluznice želuca. Pored bola, osoba može da osjeća mučninu, povraća i ima probavne probleme.

Bol u stomaku praćen povraćanjem, dijarejom, umorom i povišenom temperaturom može biti rezultat trovanja hranom. Simptomi se mogu pojaviti nekoliko sati poslije obroka, ali mogu trajati i nekoliko dana. (novi.ba)